AMERIČKI DRON GAĐAO VOZILO ISLAMSKE DRŽAVE: Ubijen Džihad Džon?
Foto: Twitter Ps

Napad na ISIS

AMERIČKI DRON GAĐAO VOZILO ISLAMSKE DRŽAVE: Ubijen Džihad Džon?

Planeta -
Američki dron gađao je vozilo u Siriji za koje se veruje da je prevozio maskiranog militanta Islamske države, poznatog kao Džihadi Džon, saopštili su danas američki zvaničnici.

Nije poznato da li je tom prilikom i ubijen Britanac koji se pojavljuje u nekoliko video poruka, kako odseca glave zapadnim taocima.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Da je Muhamed Emvazi bio meta vazdušnog napada u Raki, potvrdio je u saopštenju i sekretar za medije Pentagona Piter Kuk, dodajući da će učinak tek biti procenjen.

Bivši talac je opisao Emvazija, koji je u srednjim 20-im godinama, kao krvožednog psihopatu koji je uživao da preti zapadnim taocima.

Španski novinar Havier Espinoza, koji je bio u zarobljeništvu džihadista više od šest meseci, posle otmice u Siriji 2013. godine, rekao je da Emvazi tačno objašnjava kako militanti sprovode smaknuća. Među onima kojima je odrubljena glava u prikazanim video snimcima na internetu su i američki novinari Stiven Sotlof i Džems Foli, američki humanitarac Abdul Rahman Kasig, kao i britanski Dejvid Hejns i Alan Hening i britanski novinar Kenji Goto.

Video bi obično počeo tako što se dere visoki maskirani čovek odeven u crno, dok talac kleči pred njim, a završio bi se tako što drži prevelik nož u ruci, dok obezglavljena žrtva leži pred njim u pesku.

Emvazi je u februaru identifikovan kao Džihadi Džon, iako je advokat njegovog oca tvrdio novinarima da za to nema dokaza.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track