AMERIČKI IZBORI NIKAD NISU BILI NAPETIJI: Tramp i Hilari boriće se do poslednjeg časa
Foto: Reuters

Tesno

AMERIČKI IZBORI NIKAD NISU BILI NAPETIJI: Tramp i Hilari boriće se do poslednjeg časa

Planeta -

Kandidati demokrata i republikanaca na današnjim izborima u SAD, Hilari Klinton i Donald Tramp, vodiće borbu do poslednjeg trenutka, objavio je Si-En-En (CNN), ocenjujući da kampanja nikad nije bila napetija, neizvesnija i bizarnija.

Tramp i Klntonova se se bore za svaki glas, a posebno one u neizvesnim državama.

Klintonova je trenutno u boljoj situaciji, konstatuje CNN, podsetivši da je FBI obustavio istragu protiv nje u vezi sa spornim međlovima, a ankete pokazuju da opet ima prednost u mnogim ključnim državama. Poslednje ankete CNN daju prednost Klinton od četiri odsto. Njoj će glas dati 46 odsto ispitanih, dok 42 odsto više veruje u Trampa.

Ipak, sve to bi moglo da se promeni za nekoliko sati.

U većini ključnih država, koje praktično odlučuju pobednika, trka je prilično tesna. Ako bi Hilari pridobila sve one države koje su na poslednjim izborima glasale za demokrate, kao i većinu onih koje su na granici, verovatno će dobiti izbore.

Demokrate, međutim, brine Trampova snaga na Srednjem zapadu, posebno u Mičigenu, gde republikanski kandidat nije pobedio od 1988. godine.Toga je i Tramp svestan, pa je kampanju usmerio baš prema ovoj državi.

Glas Amerike navodi da poslednje ankete pokazuju da Klintonova vodi za tri do šest odsto i da joj veliki broj analitičara daje najviše šansi za pobedu.

Prema ocenama analitičara, Tramp ima teži put do 270 elektorskih glasova, koliko je potrebno za pobedu. Međutim, pojedini eksperti smatraju da bi oba kandidata mogla da nadmaše očekivanja.

"Ako Klintonova osvoji tri odsto više od onoga što predviđaju ankete, onda bismo mogli da vidimo njenu ubedljivu pobedu. Ako stvari odu u drugom pravcu, Tramp bi odjednom mogao veoma lako da ima potrebnu većinu elektorskih glasova"”, navodi Nejt Silver, ekspert za istraživanja javnog mnjenja.

Na izborima će se, osim trke za naslednika Baraka Obame, okončati i borba za kontrolu nad Kongresom. Očekuje se da će Republikanska stranka zadržati većinu u Predstavničkom domu, dok Demokratska stranka ima šansu da preuzme kontrolu nad Senatom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track