AMERIKANCI DRŽE NA OKU MOSKVU Obama: Moguće da će Rusija pokušati da utiče na izbore u SAD!
Foto: AP

Oprezni

AMERIKANCI DRŽE NA OKU MOSKVU Obama: Moguće da će Rusija pokušati da utiče na izbore u SAD!

Planeta -

Američki predsednik Barak Obama izjavio je da je moguće da će Rusija pokušati da utiče na izbore za predsednika SAD.

Obamina izjava dolazi nakon što su procureli mejlovi Nacionalnog komiteta Demokratske stranke, za šta pojedini stručnjaci okrivljuju ruske hakere.

Na pitanje da li će Rusi pokušati da utiču na izbore, koji su zakazani za 8. novembar, Obama je u intervjuu za NBC Njuz odgovorio "sve je moguće", preneo je Rojters.

Obama je istakao da je Federalni istražni biro ispituje curenje više od 19.000 mejlova, koji sugerišu da je Nacionalni komitet Demokratske stranke favorizovao predsedničkog kandidata demokrata Hilari Klinton u odnosu na senatora iz Vermota Barnija Sandersa za stranačku nominaciju za predsedničke izbore.

"Znam da su stručnjaci to pripisali Rusima", rekao je Obama.

Aktuelni predsednik SAD rekao je da "ono što znamo je da Rusi hakuju naše sisteme, ne samo vladine već privatne sisteme".

"Koji su motivi tog curenja, svega toga, ne mogu reći direktno. Ono što znam je da je (predsednički kandidat republikanaca) Donald Tramp u više navrata izrazio divljenje prema (predsedniku Rusije) Vladimiru Putinu", rekao je Obama.

Ocenio je i da Tramp ima prilično povoljno pokriće u Rusiji.

Nakon što su procireli mejlovi, kongresmenka Debi Vaserman Šulc iz Floride podela je ostavku na mesto predsedavajuće Nacionalnim komitetom Demokratske stranke.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track