AMERIKANCI POSLALI 7.000 VOJNIKA U POLJSKU: Poljski ministar kaže da je to malo ako Rusi napadnu
Foto: Ap 8 Jul 2016

Zveckanje oružjem

AMERIKANCI POSLALI 7.000 VOJNIKA U POLJSKU: Poljski ministar kaže da je to malo ako Rusi napadnu

Planeta -

Poljski ministar odbrane Antoni Maćerevič izjavio je da će američka oklopna brigada u Poljsku stići 12. januara, ali da je 7.000 savezničkih vojnika iz SAD i drugih članica koje će dobiti Poljska kao jačanje istočnog krila NATO malo ako bi Rusija rešila da napadne njegovu zemlju.

"U Poljsku će stići ukupno, dakle ne samo u okviru američke oklopne brigade, skoro 7.000 savezničkih vojnika. To je mnogo više od toga što smo ikada zamišljali, ali još može da se kaže da je to malo. Ako bi Rusija, što nije moguće, nije realno, rešila da svim snagama napadne Poljsku očigledno da to nisu snage koje bi nam zajedno sa poljskom armijom garantovale pobedu", kazao je Maćerevič poljskoj državnoj televiziji TVP1.

Poljski ministar odbrane naglasio je da bi u tom slučaju Poljskoj u pomoć morale da dodju kao pojačanja snage koje NATO razmešta u drugim evropskim zemljama i u SAD.

U nemačku luku Bremerhafen stiže ove sedmice oprema oklopne američke brigade od 3.500 vojnika sa 1.300 vozila, od toga 87 tenkova, a dalje vozom u poljske vojne baze na zapadu zemlje, gde će biti i komanda u vojnoj bazi u Žaganju.

Maćerevič je sinoć poljskoj televiziji potvrdio nezvanične informacije poljske novinske agencije PAP da je svečani doček u Žaganju planiran za 12. januar.

Iz matičnih baza u Poljskoj američki vojnici premeštaće se u druge članice NATO na istočnom krilu u okviru savezničkih vojnih vežbi i programa jačanja američkog prisustva u tom delu Evrope kao odgovor na rusku aneksiju Krima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track