ANALITIČAR OBJASNIO ŠTA ĆE URADITI MOSKVA I VAŠINGTON I loš mir bolji je od dobrog rata
Foto: Printscreen Facebook

Korak ka pomirenju

ANALITIČAR OBJASNIO ŠTA ĆE URADITI MOSKVA I VAŠINGTON I loš mir bolji je od dobrog rata

Planeta -

Vašington i Moskva "moraće da pokažu dobru volju i da priznaju da je loš mir bolji od dobrog rata" kako bi se normalizovali bilateralni odnosi pod novom američkom administracijom, rekao je stručnjak Atlantskog saveta SAD Arijel Koen.

On je rekao da su Trampov tim i Kremlj u toku predsedničke kampanje u SAD "izrazili aspiraciju da otvore novu stranu u američko-ruskim odnosima", prenela je danas agencija Itar Tas.

U isto vreme, Tramp je pojasnio da će "usvojiti blažu poziciju po pitanju Ukrajine i Krima u odnosu na administraciju (američkog predsednika Baraka) Obame", dodao je američki stručnjak, nekadašnji saradnik Heritidž fondacije.

Kako je ocenio, ako Tramp "nastavi da gleda na IS (terorističku organizaciju koja je zabranjena u Rusiji) i Iran kao glavnu pretnju američkog bezbednosti, i ako (SAD) i dalje imaju probleme sa Kinom, onda bi uspostavljanje bližih veza sa Rusijom bilo odgovorno i možda postalo jedan od prioriteta Vašingtona".

Koen takodje smatra da bi, imajući u vidu menjanje stava Vašingtona prema NATO, "novi razgovori sa Rusijom o konvencionalnim oružanim snagama u Evropi imali smisla".

Dodao je da je "još suviše rano" da se kaže hoće li Rusija i SAD uspeti da se ponovo slože.

"Naredna tri meseca biće kritična, želim da obe zemlje pokažu mudrost, strpljenje i na kraju postignu uspeh", rekao je Koen.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track