ANALIZA PONAŠANJA TERORISTA: Delovali vojnički, žrtve likvidirali pucanjem na dva dodira
Foto: Twitter

Maskar u listu Šarli Ebdo

ANALIZA PONAŠANJA TERORISTA: Delovali vojnički, žrtve likvidirali pucanjem na dva dodira

Planeta -
Oni su umesto da rasipaju vatru iz automatskog oružja – ispaljivali po dva hica za svaku metu, čime su štedili municiju sa jasnim ciljem da naprave što je veće krvoproliće, kažu bezbednosni stručnjaci

SARAJEVO - Napadači na francuski satirični list ” Šarli Ebdo" u Parizu delovali su vešto, smireno i odlučno, što je obeležje “intenzivne vojne obuke”, navodi policijski izvor.

Prema rečima bivšeg pripadnika sudske policije, amaterski video-snimak ukazuje da su napadači upotrebili kalasičnu pešadijsku taktiku.

Foto: Twiter
Foto: Twiter

Fotografije snimljene na telefonima očevidaca napada pokazuju profesionalizam napadača, koji su “izvršili pažljivo planirani napad”, ocenjuju bivši pripadnici bezbednosne službe i sudske policije.

“Napadači su bili potpuno opremljeni za svoj ubilački zadatak. Fotografije sa lica mesta pokazuju dva muškarca potpuno obučena u crno, čija su lica bila prekrivena fantomakama.

Oba su bila naoružana kalašnjikovima”, naveo je bivši pripadnik bezbednosne službe.On je dodao da su nosili voničke cokule i imali “vojničku pojavu i držanje”.

Jedan od napadača nosio je prsluk sa municijom, a prema nekim izveštajima bili su opremljeni i ručnim raketnim bacačima.

Foto: printscreen
Foto: printscreen

Prema rečima bivšeg pripadnika sudske policije, amaterski video-snimak ukazuje da su napadači upotrebili kalasičnu pešadijsku taktiku.

On je rekao da su se kretali duž ulice u kojoj je redakcija, radeći kao par: jedan je napredovao, dok ga je drugi štitio.

Prema njegovim rečima, oni su – umesto da “rasipaju” vatru iz automatskog oružja – ispaljivali po dva hica za svaku metu, obrazac poznat kao “pucanj na dva dodira”, čime su štedili municiju.

http://www.youtube.com/watch?v=tVDkFi-WBTA

Mirno su hodali jedan pored drugog sa jasnim ciljem da naprave što je veće krvoproliće. Na snimku se može čuti da jedan od napadača uzvikuje “Bog je veliki”.

Jedna od najšokantnijih scena na snimku prikazuje trenutak kada napadači shvataju da je policajac koji leži na trotoaru još živ, i mirno prilaze ranjenoj žrtvi i, dok jedan terorista daje zaklon, drugi ubija polcijaca sa dva hica u glavu, prenose agencije.

Snimak pokazuje da su se napadači odvezli “citroenom ds”, ne jureći sa mesta zločina da ne bi privukili pažnju, već na vrlo “kontrolisan način” da bi zavarali trag, nakon čega ostavljaju automobil i otimaju drugi.

( Fokus.ba)

http://www.youtube.com/watch?v=DybaEV-rXdo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track