ANONIMUSI PREPLAVILI ULICE: Ovako je izgledao Marš milion maski širom sveta
Foto: AP

ANONIMUSI PREPLAVILI ULICE: Ovako je izgledao Marš milion maski širom sveta

Planeta -

Aktivisti pokreta Anonimusi okupljaju se svake godine, 5. novembra, u gradovima širom sveta, obeležavajući tako Marš milion maski.

Pokret Anonimusi organizuje svakog 5. novembra, počev od 2012, protestnu šetnju, istog dana kada Britanci po tradiciji organizuju čuvenu “Bonfire“ noć (Noć lomače).

Aktivisti nose maske, koje su postale popularne zahvaljujući filmu “V za Vendetu“ i protestuju protiv korupcije, rata, cenzure i nejednakosti.

Protesti u Sijetlu, Foto: Reuters
Protesti u Sijetlu, Foto: Reuters

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Ovoga puta Anonimusi su izašli na ulice Londona, Brisela, Amsterdama, Minhena, Vašingtona, Detroita, Sidneja, Perta, Katmandua...

Zašto, baš 5. novembra?

Naime, tada obeležava se Barutna zavera kada je Gaj Foks iz redova katolika hteo da digne u vazduh Dom lordova i gomila Britanaca i dan-danas taj dan obeležava raznim simboličnim vatrometima.

Kada je protestantski kralj Džejms I stupio na tron, katolici su mislili da je prošlo vreme progona. Ipak, to se nije dogodilo i rešili su da skuju zaveru protiv vladara Velike Britanije. I tako je Foks, svojevrsni pro-katolički aktivista tog vremena, u parlament uneo 36 burića baruta. Neki stručnjaci su kasnije proračunali da se najverovatnije radilo o 2.500 kg baruta, što je bilo i više nego dovoljno da se raznese cela zgrada.

Zavera je raskrinkana, zahvaljujući anonimnim pismima koja su kružila po gradu, pa tako i stigla do pojedinih lordova. Foks je uhvaćen i mučen zajedno sa svojim sapatnicima, a anti katoličko raspoloženje se nastavilo.Sve u svemu, mnogi i ne znaju te podatke, ali se rado okupljaju svakog 5. novembra kako bi protestovali protiv vlasti, kapitalista, globalizacije i uopšte postojećeg svetskog poretka.

Zato, snage reda uvek strahuju da će demonstarnti paliti sve pred sobom. Iako se čini da se Foks i nije baš proslavio u pomenutoj zaveri, njegov lik je danas simbol svih antivladinih protesta širom sveta.

(RT/EPK)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track