ASAD PROGOVORIO: Evropa se neće zaštititi od terorista jer ih podržava!
Foto: AP

Prvi veliki intervju za hrvatske medije

ASAD PROGOVORIO: Evropa se neće zaštititi od terorista jer ih podržava!

Planeta -

Sirijski predsednik Bašar el Asad u opširnom intervjuu pričao je o počecima, razvoju, ali i eventualnom završetku brutalnog rata u Siriji koji traje već šest godina, ali je otkrio i kojim putem bi trebalo doći do dugo očekivanog mira skoro potpuno razorenoj državi.

Sirijska vojska je nedavno trijumfovala u nekim od ključnih područja zemlje, Alepu i Palmiri, i tako započela proces pomirenja kojem se nada i prvi čovek države. Takođe, Asad na početku otkriva i dva pristupa pomoću kojih bi trebalo realizovati tu nadu.

"Naravno, jer bez nade ni zemlja, ni ljudi, ni država ne bi mogli izdržati šest godina okrutnog rata, koji podržava desetak regionalnih i zapadnih zemalja. A među njima su i neke od najbogatijih i najsnažnijih zemalja sveta. Ali, sada je pitanje kako tu nadu pretvoriti u stvarnost? To je do sada bilo moguće pomoću dva pristupa. Prvi je borba protiv terorizma, a drugi postizanje pomirenja sa svima koji žele položiti oružje, vratiti se svojim normalni životima i zagrljaju svoje zemlje. Bilo je napretka na oba područja, i u suzbijanju terorizma i u postizanju pomirenja", rekao je Asad u intervjuu za hrvatski Večernji list.

Predsednik ističe da za njega ne postoji "umerena opozicija" u Siriji s obzirom da ona "ne prihvata ni dijalog ni rešenje, osim putem terorizma."

"Zbog toga mi praktično i ne možemo postići nikakav stvarni rezultat s njima. Dokaz za to je da su oni, tokom pregovora u Astani, započeli napad na Damask, Hamu i druge delove Sirije, obnavljajući terorizam i ubijajući nevine ljude. Ti teroristi ne mogu biti opozicija i ne mogu pomoći u postizanju rešenja", tvrdi Asad.

Devetnaesti predsednik Sirije kaže da "zapadne zemlje još uvek podržavaju terorizam" uprkos tome što su mu objavile rat i veruje da ga koriste "samo kao izraz za domaću javnost."

"Činjenica je da oni koriste terorizam kao platformu za različite političke programe delovanja, čak i onda kada im se taj terorizam obije o glavu i izazove žrtve u njihovim zemljama. Ali oni to ne priznaju. Protiv terorizma u Siriji u osnovi se bori samo sirijska arapska vojska", kaže i dodaje: "Naravno, postojala je i vrlo snažna podrška naših saveznika Irana, Rusije i Hezbolaha iz Libana."

FOTO: Fonet
FOTO: Fonet

Ovaj 51-godišnji političar koji je mesto šefa države nasledio 2000. godine od svog oca Hafeza el Asada ističe da sirijska vojska predstavlja sve etnicitete i manjine u državi, a kao razlog za to navodi da Sirija u suprotnom ne bi šest godina izdržala kao jedinstven narod.

"Na samom početku rata i teroristi i neprijateljski raspoloženi zapadni mediji, kao i oni u našem regionu, želeli su predstaviti ovaj rat kao sektaški. Ta slika je bila veoma raširena na Zapadu. Da je ona bila istinita, Sirija bi bila podeljena već prvih meseci rata. Sirijci ne bi izdržali šest godina kao jedinstven narod. Istina je da teroristi kontrolišu neka područja, ali delovi koje kontroliše sirijska država uključuju sve spektre sirijskog naroda. Kad ta sirijska vojska i iza nje sirijska vlada ne bi predstavljale celokupan sirijski narod, ne bi bilo moguće videti tu jedinstvenu sliku sirijskog naroda", kaže Asad.

Predsednik Sirije je 2009. godine posetio Hrvatsku i tada je izjavio da je hrvatski narod - bratski narod. Asadovo mišljenje se nije promenilo čak ni nakon što su Hrvati isporučili oružje u Vašington, a onda u Saudijsku Arabiju i Jordan, koje je na kraju završilo u rukama terorista.

FOTO: Reuters
FOTO: Reuters

"Hrvatski narod je prijateljski narod i naši odnosi traju decenijama. Govorimo o odnosu koji je trajao generacijama i još uvek traje. Ne smatramo hrvatski narod odgovornim za greške koje su učinile njihove vlade. Što je još važnije, ako pokušamo pratiti javno mnjenje u Hrvatskoj u odnosu na ono što se događa u Siriji, ustanovićemo da je – u poređenju s drugim zemljama – to javno mnjenje bilo, generalno tokom rata, bliže razumevanju onoga što se događa u Siriji nego kod mnogih drugih evropskih naroda. Da taj odnos i to prijateljstvo nisu bili iskreni, hrvatskom narodu bilo bi teško razumeti što se događa u Siriji. Zbog toga bih želio naglasiti da je ono što se dogodilo u vezi s isporukom oružja koje je došlo do terorista bilo jedno od 'postignuća' prethodne hrvatske Vlade, možda zbog finansijskih ili političkih interesa, možda je to bilo popuštanje pod pritiskom drugih velikih zapadnih sila."

Asad kaže da nema tačnu informaciju o broju terorista koji dolaze i odlaze iz Sirije, a za to pogotovo krivi "kriminalnca Erdogana".

FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia

"Nemamo tačnih informacija zbog našeg turskog suseda pod vođstvom kriminalca Erdogana, koji podržava jačanje prisutnosti tih terorista u Siriji. To nam onemogućava kontrolu granica i posledično nam ne omogućava tačnu statistiku o broju terorista koji ulaze i izlaze iz zemlje. Ali glavno pitanje nije pitanje nacionalnosti tih terorista, jer znate da teroristi gledaju na celi svet kao na jedinstvenu arenu. Oni ne vode računa ni o nacionalnoj dimenziji ni o političkim granicama. Tako da opasnost za vašu zemlju ili za Evropu generalno ne dolazi samo od evropskih terorista."

Asad je prokomentarisao i saradnju sa novom američkom administracijom na čelu sa Donaldom Trampom.

Uprkos činjenici da se ona još uvek nalazi u svojim ranim danima, naučili smo nešto važno otkako su obnovljeni odnosi između Sirije i SAD 1974. godine kad nas je posetio bivši američki predsednik Ričard Nikson. Naučili smo da se ne kladimo na dobru administraciju. Uvek kažemo koja je loša administracija i koja je još lošija. Ne kažemo koja je administracija dobra i koja je bolja ili koja je loša, a koja dobra. Ono što sada vidimo u Americi beskrajni su sukobi unutar administracije i sukobi izvan administracije s administracijom. Zbog toga vidimo samo jednu stvar u toj administraciji bez obzira na izjave koje se čine boljima od onih kod prethodne. Budući da su poslali trupe u Siriju bez saradnje i bez zahteva legitimne sirijske vlade, to znači da ta administracija, kao i druge, ne želi povratak stabilnosti u Siriji", između ostalog je za Večernji list izjavio Bašar el Asad.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) VESTI U 14 SATI

(Večernji list)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track