Asad: Turska i Zapad podržavaju teroriste IS
Foto: EPA

Sirijski predsednik žestoko optužio protivnike

Asad: Turska i Zapad podržavaju teroriste IS

Planeta -
Sa sigurnošću znamo da Ankara oružjem snabdeva ekstremiste, šalje im i novac, ali i borce volontere, poručio u retkom obraćanju javnosti Bašar el Asad, navode ruski mediji

DAMASK - Sirijski predsednik Bašar el Asad, čiju smenu Zapad traži još od početka sukoba u Siriji 2011, rekao je u intervjuu za ruske medije, u jednom od retkih pojavljivanja u javnosti, da Turska i Zapad podržavaju ekstremiste Islamske države (ISIS) u njegovoj zemlji i da je to glavni razlog neuspeha borbe protiv terorizma.Kako je istakao, zapadni svet na jedno oko plače zbog hiljada sirijskih izbeglica koje dolaze na tlo Evrope sa Bliskog istoka, a na drugom sve te nesrećne ljude drže na nišanu.Koordinisana akcija- Mi sa sigurnošću znamo da Zapad radi za ekstremiste fronta Al Nusra, kao i da Turska oružjem snabdeva njih, ali i teroriste Islamske države (IS). Šalje im i novac, ali i volontere, ekstremističke borce. Kada se tome doda da je Turska bliska sa Zapadom, odnosno da predsednik Erdogan i premijer Davutoglu ne mogu da naprave nijedan korak a da on nije koordinisan sa SAD, onda je jasno kako to funkcioniše. Al Nusra i IS su toliko moćni jer funkcionišu u zaleđini Zapada. Zemlje sa tih prostora oduvek su verovale da je terorizam karta na koju mogu da igraju, odnosno da je izvuku iz rukava u kriznim situacijama. U ovim trenucima im je strategija da okrenu Al Nusru protiv IS jer je IS trenutno van kontrole. Ali to i dalje ne znači da oni hoće da potpuno unište IS. Da su to hteli, učinili bi dosad nebrojeno puta. S druge strane, za nas su sve organizacije, bila to Al Nusra, IS ili bilo koja druga čiji pripadnici nose oružje, uvek terorističke - rekao je Asad, a prenosi Raša tudej.Prema njegovim rečima, otkad je koalicija protiv IS, predvođena Amerikom, počela da dejstvuje u Siriji, najopasniji džihadisti današnjice su uspeli da prošire svoj uticaj.- Niko ne može da bude protiv terorizma i za njega u isto vreme. Zato je važno da neke zemlje shvate da se protiv njega moramo boriti udruženim snagama. I zato apelujem na Zapad da ako želi da reši problem izbeglica, potrebno je da prestane da podržava terorizam. Sirijski narod nikada ne bi krenuo put Evrope da je imao izbora. Ovde ih bez milosti ubijaju - naglasio je sirijski predsednik i dodao da će s vlasti otići samo ako to zatraže Sirijci, a ne pod pritiskom Zapada.Ne napušta vlast- Što se tiče funkcije predsednika, on dolazi na vlast uz pristanak naroda putem izbora, a ako odlazi s vlasti, onda to čini ako narod zatraži, a ne zbog suda SAD, Saveta bezbednosti UN, Ženevske konferencije - rekao je on.Inače, intervju lidera Sirije usledio je u trenutku žestokih napetosti u svetu zbog toga što su se u koaliciju protiv IS uključile i druge zemlje - Francuska i Australija, a svoje vojne snage u pomoć Asadu poslao i ruski predsednik Vladimir Putin.

Razorena zemlja... Ne nazire se kraj tragedije u Siriji
Razorena zemlja... Ne nazire se kraj tragedije u Siriji

Sukob reakcije Vašingtona na izjave ruskog predsednikaKERI: PUTINE, AKO PODRŽAVAŠ ASADA, NASTAVLJAŠ KONFLIKT!Vašington je upozorio Rusiju da predsednik Sirije Bašar el Asad nema nikakvu ulogu u operacijama koalicionih snaga protiv ekstremističke Islamske države i da mora da ode s vlasti da bi omogućio političko rešenje sirijske krize. Te reakcije usledile su nakon što je šef Kremlja Vladimir Putin dan ranije obelodanio da borba protiv džihadista u Siriji ne može da bude uspešna ukoliko se istovremeno radi na rušenju Asada.- Sekretar Džon Keri je jasno stavio do znanja da bi nastavljena podrška predsedniku Asadu mogla da pogorša i produži konflikt i podrije naš zajednički cilj u borbi protiv ekstremizma - saopštila je Kerijeva kancelarija i dodala da će SAD pozdraviti konstruktivnu ulogu Rusije u akcijama protiv IS.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track