ATENTAT NA PUTINA: Džihadisti planiraju pakleni plan u centru Moskve
Foto: AP, Profimedia

Krvavi Dan pobede

ATENTAT NA PUTINA: Džihadisti planiraju pakleni plan u centru Moskve

Planeta -

MOSKVA - Ruske bezbednosne agencije očekuju da će džihadisti izvesti teroristički napad u Moskvi u narednih nekoliko dana, jer mogu da iskoriste gužve zbog proslave Dana pobede u Velikom otadžbinskom ratu (Drugi svetski rat).

Kako će vojnoj paradi na Crvenom trgu prisustvovati najviši državni čelnici, među kojima će biti i sam ruski predsednik Vladimir Putin, mnogi bezbednjaci misle da će upravo on biti glavna meta islamskih terorista.Upravo zbog toga što će šef Kremlja gledati vojnu paradu, a i sa običnim ljudima učestvovati u šetnji Besmrtnog puka, što je šetnja potomaka boraca iz Drugog svetskog rata, vojska i policija je pojačati kontrole u gradu, ali i ispod njega.

"Bezbednosne mere u Moskvi biće pojačane od 7. do 9. maja, tokom proslavljanja 72. godišnjice pobede iz 1945. Tražimo od Moskovljana i onih koji posećuju grad da izbegnu nošenje velikih torbi kad putuju metroom i da budu spremni na kontrolisanje", rekao je zamenik gradonačelnika Moskve Maksim Liksutov.Već tokom prvomajskih praznika, dodao je, broj kontrolisanih putnika u podzemnoj železnici porastao je za 60 odsto - pretreseno je 500.000 ljudi.

"Svakog dana oko 1.000 inspektora kontroliše putnike. Svaki od njih kontroliše skoro 200 ljudi i proveri više od 100 komada prtljaga koristeći specijalnu opremu", rekao je Liksutov.

Mere bezbednosti su podignute i zbog nedavnog terorističkog napada u metrou u Sankt Peterburgu, i to upravo tokom Putinove posete rodnom gradu.

"Dan pobede istovremeno je i javna i porodična proslava, simbol veze Rusije i njenog naroda. To jedinstvo i posvećenost majci zemlji su naša snaga i naš ponos. Iskreno smo zahvalni svima koji su se borili u ratu", poručio je Putin pred slavlje.

Obećanje ruskom ombudsmanu Tatjani MoskalkovojODBRANIĆU GEJEVE U ČEČENIJIRuski predsednik Vladimir Putin rekao je juče ruskom ombudsmanu Tatjani Moskalkovoj da će s predstavnicima ministarstva unutrašnjih poslova razgovarati o prijavljenim slučajevima zlostavljanja homoseksualaca u Čečeniji. Prvi put su o navodnom zlostavljanju homoseksualaca pisale nezavisne ruske novine Novaja gazeta, koje su navele da je oko 100 homoseksualaca pohapšeno i mučeno, a da su najmanje trojica ubijena.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Kurir TV: U ovim "čudovištima" se voze predsednici najvećih sila!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track