Najnovije vesti

BRAVO, IVANA: Naša zemljakinja dobitnik ugledne austrijske nagrade!

Trud se isplati

BRAVO, IVANA: Naša zemljakinja dobitnik ugledne austrijske nagrade!

Austrija
11:54h
Ove godine u takmičenju je učestvovalo 539 učenika iz 119 škola, iz svih devet austrijskih saveznih pokrajina

BEČ - Ivana Vlahušić, 14-godišnjakinja rodom iz Temerina u Srbiji, od pre godinu i po dana stanovnica tirolskog gradića Landeka, jedan je od dobitnika ugledne austrijske školske nagrade "Reci vižejezično!" (SAG'S MULTI!). Ova nagrada je sinoć dodeljena po šesti put, u organizaciji bečkog udruženja "Privreda za integraciju" (VWFI).

U Svečanoj sali bečke Gradske kuće bio je 350 učenika i nastavnika iz cele Austrije, ali i savezni ministar za spoljne poslove i integraciju Sebastijan Kurc (Sebastian Kurz ÖVP), savezni ministar za rad i socijalna pitanja Rudof Hundstorfer (SPÖ), bečki pokrajinski ministri za obrazovanje, integraciju, prosvetni inspektori i predstavnici više velikih austrijskih i inostranih preduzeća koja sponzorišu ovo takmičenje.

Ministri Kurc i Hundstorfer
Ministri Kurc i Hundstorfer

Ministarke i ministri su, u svojim kraćim govorima, naglasili kako je višejezičnost bogatstvo Austrije koje se mora negovati.

"U odelenju bečke škole u koje ide moja kćerka, deca imaju 12 različitih maternjih jezik", navela je primer Alev Korun. Rodom iz Ankare, Korunova je poslanica Zelenih u austrijskom Saveznom parlamentu i poznata po zalaganju za integraciju, antidiskriminaciju i slična pitanja.

"Reci višejezično!" je takmičenje u kojem se učenici austrijskih osnovnih i srednjih škola pozivaju da održe govor na dva jezika, nemačkom i još jednom jeziku, koji je obično maternji, ili drugi domaći jezik učenika. Poseban žiri odlučuje koji su govori najbolji i dodeljuje ukupno 15 nagrada, u tri različite kategorije.

Ivana sa ostalim dobitnicima nagrada
Ivana sa ostalim dobitnicima nagrada

Ove godine u takmičenju je učestvovalo 539 učenika iz 119 škola, iz svih devet austrijskih saveznih pokrajina. Njihovi jezici su bili od aramejskog, preko paštunskog, do japanskog. Naravno, među takmičarskim jezicima bio je i srpski. Nisu svi jezici govorni: u konkurenciji je bio i znakovni jezik za lica sa slabim sluhom. Svi nagrađeni su dobili bogate nagrade brojnih sponzora, od mobilnih telefona, bonova za knjige, do zajedničkog putovanja u Španiju.

Ivana Vlahušić govori tečno srpski (tata Ivan je Srbin), mađarski (mama je Mađarica), engleski i nemački jezik. U razgovoru za Kurir, simpatična 15-godišnjakinja kaže da je došla u Austriju pre godinu i po dana, sa mamom, sestrom, dvojicom braće i prababom.

Tata, autolakirer, je već bio u Austriji nekoliko meseci i imao posao, posle čega je došla i porodica. Ivanini otac i majka su u prvo vreme radili obične poslove, u hotelu, dok nisu naučili jezik i sada oboje rade u svojim strukama.

Prepuna Svečana sala bečke Gradske kuće
Prepuna Svečana sala bečke Gradske kuće

"Glavni razlog selidbe u Austriju su upravo bolje mogućnosti školovanja dece", kaže Ivanin otac Ivan.

Ivana, uskoro gimnazijalka, kaže da je za godinu i po dana uspela veoma dobro da nauči nemački. Njen recept glasi: "Sediš i greješ stolicu". I njena braća i sestra  sada imaju odlične ocene u školi. Posle gimnazije Ivana će se seliti iz Landeka i to kako kaže, u Veneciju gde namerava da studira jezik i međunarodne odnose.

U nagrađenom dvojezičnom govoru na nemačkom i srpskom Ivana Vlahušić je, između ostalog, rekla:

"Mora se razumeti i prihvatiti da svako od nas ima različito merilo šta je sloboda. Zato se svaki pojedinac mora odlučiti šta je za njega normalno".

 

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...