BRAVO, IVANA: Naša zemljakinja dobitnik ugledne austrijske nagrade!

Trud se isplati

BRAVO, IVANA: Naša zemljakinja dobitnik ugledne austrijske nagrade!

Austrija -
Ove godine u takmičenju je učestvovalo 539 učenika iz 119 škola, iz svih devet austrijskih saveznih pokrajina

BEČ - Ivana Vlahušić, 14-godišnjakinja rodom iz Temerina u Srbiji, od pre godinu i po dana stanovnica tirolskog gradića Landeka, jedan je od dobitnika ugledne austrijske školske nagrade "Reci vižejezično!" (SAG'S MULTI!). Ova nagrada je sinoć dodeljena po šesti put, u organizaciji bečkog udruženja "Privreda za integraciju" (VWFI).

U Svečanoj sali bečke Gradske kuće bio je 350 učenika i nastavnika iz cele Austrije, ali i savezni ministar za spoljne poslove i integraciju Sebastijan Kurc (Sebastian Kurz ÖVP), savezni ministar za rad i socijalna pitanja Rudof Hundstorfer (SPÖ), bečki pokrajinski ministri za obrazovanje, integraciju, prosvetni inspektori i predstavnici više velikih austrijskih i inostranih preduzeća koja sponzorišu ovo takmičenje.

Ministri Kurc i Hundstorfer
Ministri Kurc i Hundstorfer

Ministarke i ministri su, u svojim kraćim govorima, naglasili kako je višejezičnost bogatstvo Austrije koje se mora negovati.

"U odelenju bečke škole u koje ide moja kćerka, deca imaju 12 različitih maternjih jezik", navela je primer Alev Korun. Rodom iz Ankare, Korunova je poslanica Zelenih u austrijskom Saveznom parlamentu i poznata po zalaganju za integraciju, antidiskriminaciju i slična pitanja.

"Reci višejezično!" je takmičenje u kojem se učenici austrijskih osnovnih i srednjih škola pozivaju da održe govor na dva jezika, nemačkom i još jednom jeziku, koji je obično maternji, ili drugi domaći jezik učenika. Poseban žiri odlučuje koji su govori najbolji i dodeljuje ukupno 15 nagrada, u tri različite kategorije.

Ivana sa ostalim dobitnicima nagrada
Ivana sa ostalim dobitnicima nagrada

Ove godine u takmičenju je učestvovalo 539 učenika iz 119 škola, iz svih devet austrijskih saveznih pokrajina. Njihovi jezici su bili od aramejskog, preko paštunskog, do japanskog. Naravno, među takmičarskim jezicima bio je i srpski. Nisu svi jezici govorni: u konkurenciji je bio i znakovni jezik za lica sa slabim sluhom. Svi nagrađeni su dobili bogate nagrade brojnih sponzora, od mobilnih telefona, bonova za knjige, do zajedničkog putovanja u Španiju.

Ivana Vlahušić govori tečno srpski (tata Ivan je Srbin), mađarski (mama je Mađarica), engleski i nemački jezik. U razgovoru za Kurir, simpatična 15-godišnjakinja kaže da je došla u Austriju pre godinu i po dana, sa mamom, sestrom, dvojicom braće i prababom.

Tata, autolakirer, je već bio u Austriji nekoliko meseci i imao posao, posle čega je došla i porodica. Ivanini otac i majka su u prvo vreme radili obične poslove, u hotelu, dok nisu naučili jezik i sada oboje rade u svojim strukama.

Prepuna Svečana sala bečke Gradske kuće
Prepuna Svečana sala bečke Gradske kuće

"Glavni razlog selidbe u Austriju su upravo bolje mogućnosti školovanja dece", kaže Ivanin otac Ivan.

Ivana, uskoro gimnazijalka, kaže da je za godinu i po dana uspela veoma dobro da nauči nemački. Njen recept glasi: "Sediš i greješ stolicu". I njena braća i sestra sada imaju odlične ocene u školi. Posle gimnazije Ivana će se seliti iz Landeka i to kako kaže, u Veneciju gde namerava da studira jezik i međunarodne odnose.

U nagrađenom dvojezičnom govoru na nemačkom i srpskom Ivana Vlahušić je, između ostalog, rekla:

"Mora se razumeti i prihvatiti da svako od nas ima različito merilo šta je sloboda. Zato se svaki pojedinac mora odlučiti šta je za njega normalno".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track