KURC: Otvaranje poglavlja sa Srbijom u drugoj polovini godine
Foto: Reuters

Podrška pregovaračkom procesu

KURC: Otvaranje poglavlja sa Srbijom u drugoj polovini godine

Austrija -
Postoji još nekoliko pitanja koja treba rešiti. Mislim da bi prva poglavlja mogla biti otvorena u drugoj polovini ove godine“, kazao je šef austrijske diplomatije

BEČ - Ministar inostranih poslova Austrije Sebastijan Kurc (Sebastian Kurz) kaže da bi prva poglavlja sa Srbijom mogla biti otvorena u drugoj polovini ove godine. On je, posle susreta sa šefom srpske diplomatije Ivicom Dačićem, istakao da Austrija želi Srbiju u EU i da je potreban pozitivan razvoj u pregovaračkom procesu. „

"Za nas je jasno da želimo da imamo Srbiju u EU. Za to je potreban pozitivan razvoj u pregovaračkom procesu"“, naglasio je Kurc.

On je je kazao da je razgovarano o glavnim pitanjima koja se moraju još rešiti i ocenio da se Srbija nalazi na dobrom putu. „Imali smo uspešan susret 'Prijatelja Srbije' u Briselu. Postoji još nekoliko pitanja koja treba rešiti. Mislim da bi prva poglavlja mogla biti otvorena u drugoj polovini ove godine"“, kazao je Kurc, istakavši da bi bilo dobro ako bi se poglavlja otvorila u tom periodu.

Inače, Kurc se, početkom ove nedelje, u razgovoru sa šefom luksemburške diplomatije Žan Aselbornom, čija zemlja preuzima predsedavanje EU od 1.jula, založio za što skorije otvaranje poglavlja sa Srbijom.

Luksemburški ministar je obećao da će se zalagati za otvaranje poglavlja, ali je ukazao da Nemačka i pojedine zemlje traže ispunjavanje još nekoliko otvorenih pitanja u dijalogu sa Prištinom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track