ROTVAJLER NA SMRT IZUJEDAO DETE (1) U BEČU: Uvedene rigorozne mere za vlasnike pasa opasnih rasa i paprene novčane kazne!
Foto: Profimedia

TRAGEDIJA

ROTVAJLER NA SMRT IZUJEDAO DETE (1) U BEČU: Uvedene rigorozne mere za vlasnike pasa opasnih rasa i paprene novčane kazne!

Austrija -

BEČ - Grad Beč pooštriće pravila za vlasnike takozvanih opasnih pasa posle napada rotvajlera na jednogodišnje dete koje je preminulo od zadobijenih povreda.

Psi sa takozvane liste pasa koji se zakonom smatraju opasnim ili potencijalno opasnim vrstama vlasnici ubuduće moraju da stavljaju brnjice kada ih izvode i da ih drže na povocu. Bečki zakon o držanju kućnih ljubimaca je već najstroži u Austrije, a sada je dodatno pooštren.

Od 2010. godine u Beču vlasnici opasnih pasmina moraju da prođu određene kontrole. Prilikom sastavljanja popisa opasnih pasmina, stručnjaci su razmotrili učestalost napada i snage ugriza. Na listi opasnih pasa, odnosno potencijalno opasnih su: stafordšir bul terijer, američki stafordšir terijer, napuljski mastif, španski i argentinski mastif, brazilski pas, bulmastif, japanski pas tosa inu, pitbul terijer, rotvajler.

Isto važi i za mešavine tih pasmina.Nivo alkohola u krvi vlasnika pasa ne sme da pređe 0,5 promila. Ispitivanje kojim se dokazuje da vlasnici stariji od 16 godina svog psa imaju pod kontrolom se vrši svake dve godine. Kontrolu je od uvođenja prošlo 6.576 vlasnika, a broj ugriza se za tri godine smanjio za 63 posto. Krajem 2017. godine u Beču je registrirano 55.581 pasa od kojih je 6% ili 3.300 opasnih pasmina.

Novi propisi koji će ove godine stupiti na snagu, za vlasnike opasnih pasa prvenstveno znače sledeće: Ako pas bez brnjice ugrize osobu pas se oduzima vlasniku. U slučaju kršenja propisa o nošenju brnjice vlasnik mora da plati novčanu kaznu od 200 evra i ide na obaveznu obuku kod trenera pasa. U slučaju ponovljenog prekršaja, vlasnik mora ponovo da prođe test kontrole psa, dok se treći put pas oduzima vlasniku.

Kazna za vlasnike koji bez povoca vod esvog psa je 100 evra, a minimalna kazna za prekoračenje 0,5 promila alkohola u krvi je 1.000 evra.

Kurir.rs

Foto Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja