KAZNA ZA USTAŠKE SIMBOLE VEĆA NEGO ZA NACISTIČKE: Austrija zabranila NDH obeležja, stavila ih u isti koš sa  džihadistima!
Foto: AP / Darko Bandic

novi zakon

KAZNA ZA USTAŠKE SIMBOLE VEĆA NEGO ZA NACISTIČKE: Austrija zabranila NDH obeležja, stavila ih u isti koš sa džihadistima!

Austrija -

Austrijska vlada usvojila je danas izmenu zakona kojom se proširuje lista zabranjenih simbola, koja sada obuhvata i ustaška obeležja.

Pored terorističke organizacije Islamske države i Al Kaide vlada je u zakon o zabrani simbola i obeležja još nekih ekstremističkih organizacija, pre svega islamskih zemalja, čiji su ciljevi u suprotnosti sa osnovnim vrednostima Austrije i društvenog pluraliteta, navedeno je u objašnjenju za izmene zakona.

U izmenama zakona, koje treba idućeg meseca da budu usvojene u parlamentu, nalaze se simboli Muslimanskog bratstva, Sivih vukova, Radničke partije Kurdistana, Hamasa, vojnog dela Hesbolaha, ali i ustaška obeležja.

Zabranom ustaških simbola Austrija želi pre svega da deluje protiv veličanja fašizma koja se redovno odvija na komemoraciji u Blajburgu, gde se svake godine okupljaju desničarskih ekstremisti koji su do sada, bez ikakve kazne, koristili simbole "krvave prošlosti NDH".

foto: Reuters / Lisi Niesner

Zakon predviđa da se simboli sa spiska, a dodaje se da se zabranjuju i obeležja svih organizacija bliskih zabranjenim grupacijama, kao i uopšte grupacija koje je EU ocenila kao terorističke, ne smeju pokazivati, nositi ili širiti.

Zakon treba da stupi na snagu 1. marta iduće godine, a kazna za nepoštovanje biće do 10.000 evra, što je daleko više nego za širenje i korišćenje nacističkih simbola za šta je najviša kazna 4.000 evra.

Kurir.rs / Tanjug

Foto: AP / Darko Bandić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track