PANIKA U SLOVENIJI: Farmeri ostaju bez zemlje, Austrijanci sve pokupovaše!
Foto: printscreen AP

njive u bescenje

PANIKA U SLOVENIJI: Farmeri ostaju bez zemlje, Austrijanci sve pokupovaše!

Austrija -

Farmeri Pomurske regije pozivaju vladu da ih zaštiti, jer ne mogu da se takmiče sa bogatijim Austrijancima, pa ostaju bez zemlje.

Bivši ministar poljoprivrede Dejan Židan već je upozoravao na austrijsku kupovinu slovenačkog zemljišta uz granicu. Sada upozoravaju i novu ministarku Aleksandru Pivec na opasnost da će domaći poljoprivrednici ostati bez zemljišta.

Prema rečima predsednika Pomurske poljoprivredno-šumarske komore Franca Kučana, Austrijanci su sve više zainteresovani za slovenačko zemljište, jer su kod njih njive nekoliko puta skuplje.

Budući da su svi kupci jednaki pred zakonom, Austrijanci su u velikoj prednosti, objašnjava Kučan.

“U Austriji seljak u osam ujutro otrči do svoje banke i već u dva poslepodne ima na raspolaganju milion evra povoljnog kredita, dok se u Sloveniji zavlače postupci za dobijanje kredita.”

"Ovo se događa poslednje dve godine, posebno se kupuju parcele koje su nekada pripadale Austriji, a najveći problem je to što imaju isto pravo prvenstva kupnje kao slovenski građani. Neki Austrijanci su već stekli slovenački status seljaka, iako ne znamo kako je to moguće ”, upozorava Sašo Peček, predsednik Poljoprivredne zadruge Radgona

Kurir.rs/Seebiz

Foto printscreen AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track