PRVI INTERSEKSUALNI AUSTRIJANAC DOBIO DOKUMENTA SA TREĆIM POLOM: Posle trogodišnje pravne bitke Aleks Jurgen sada ima pasoš sa oznakom pola "X"
Foto: Printscreen Heute.at

zakon ga priznao

PRVI INTERSEKSUALNI AUSTRIJANAC DOBIO DOKUMENTA SA TREĆIM POLOM: Posle trogodišnje pravne bitke Aleks Jurgen sada ima pasoš sa oznakom pola "X"

Austrija -

Prvi Austrijanac u istoriji koji je dobio službena dokumenta sa označenim trećim polom, pored muškog i ženskog, pohvalio je taj čin kao priznanje za sve one koji se ne identificiraju kao muškarci i žene.

"Prvi put u životu osećam da me zakon priznaje", rekao je Aleks Jurgen koji je interseksualac, osoba rođena sa atipičnim hromozomima ili polnim oeležjima.

"Dosad u društvu nije bilo mesta za ljude koji nisu ni muško ni žensko", dodao je.

Nakon trogodišnje pravne bitke Jurgen sada ima pasoš sa oznakom pola "X" umesto "M" (male, muško) ili "F" (female, žensko) i krštenicu na kojoj piše "ostalo". Ustavni sud je 2018. odredio da državni zakoni dozvoljavaju dodavanje više od dva pola na ličnim dokumentima. Sve više američkih saveznih država i zemlje poput Nemačke, Pakistana i Nepala dopuštaju građanima da odaberu treći pol na službenim dokumentima.

Propisi koje je 2018. donelo austrijsko ministarstvo unutrašnjih poslova nalažu da dete čiji pol ne može da se odredi treba na krštenici ima označenu opciju "otvoreno" sve dok odluku o tome ne donese ono samo ili njegovi zakonski staratelji.

Interseksualne osobe mogu da se izjasne kao "ostalo" u svojoj krštenici ako su im pre toga potvrdu dali medicinski stručnjaci, što aktivisti žele da ukinu.

Interseksualne bebe često su podvrgnute operacijama kako bi im se izgled i funkcija genitalija uskladili sa muškim ili ženskim polom, što prema stručnjacima može kasnije da dovede do psiholoških poremećaja u životu. Medicinske nepotrebne operacije interseksualne dece bez njihovog pristanka zabranjene su na Malti i u Portugalu.

Kurir.rs/Heute

Foto printscreen Facebook

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track