AUSTRIJSKI OBAVEŠTAJCI U PROBLEMU, TERORISTI BI MOGLI DA UDARE: Britanski MI5 i nemački BND im našli gomilu rupa, posebno im smeta RUSKI softver! Špijunske tajne ugrožene
Foto: Profimedia

kriza u sistemu

AUSTRIJSKI OBAVEŠTAJCI U PROBLEMU, TERORISTI BI MOGLI DA UDARE: Britanski MI5 i nemački BND im našli gomilu rupa, posebno im smeta RUSKI softver! Špijunske tajne ugrožene

Austrija -

Austrijska Služba za zaštitu ustavnosti i borbu protiv terorizma (BVT) nalazi se u dubokoj krizi, zbog koje joj preti prekid saradnje sa prijateljskim službama, upozorava bečki dnevnik "Esterajh" pozivajući se na analizu "Bernskog kluba", udruženja evropskih obaveštajnih službi.

Taj izveštaj, koji nadležni ministar želi da drži u tajnosti, ukazuje na mnoštvo nepravilnosti u BVT-u.

"Ako naše kolege iz cele Evrope ne budu imale više poverenja u nas, onda će BVT imati ozbiljan problem, a tako i svi Austrijanci", ocenio je jedan neimenovani insajder posledice izveštaja.

foto: Profimedia

On je ukazao da je sve prisutnije nepoverenje stranih službi u austrijsku, jer u BVT presporo reaguju na ukazane probleme, a postoji i pokušaj skrivanja analize.

"Ako BVT ne bude dobijao više upozorenja od terorističkih napada od britanskog MI5 ili nemačkog BND-a, onda bi moglo doći do napada u Austriji", ukazuje insajder.

Izveštaj "Bernskog kluba" kritikuje posebno sajber bezbednost u BVT. U izveštaju se navodi da hakeri mogu upasti u IT sisteme BVT, čime bi bili ugroženi najškakljiviji podaci svih evropski službi u tajnom sistemu "Posejdon".

Ulaskom u sistem "Posajdon" postoji rizik da se otkriju identiteti pripadnika evropskih službi, ali i da druge službe saznaju o tajnim operacijama koje su u toku.

foto: Profimedia

Pored toga se kritikuje što BVT još uvek koristi antivirus programa ruskog preduzeća "Kasperski", koja je suočena sa sumnjom da pomaže špijunažu u korist Moskve.

Takođe se kritikuje to što zaposleni u BVT mogu da unose svoje računare i vežu ih za službenu mrežu, što dodatno otvara mogućnost upada.

Dodatno, eksperti MI5 i nemačke službe u izveštaju kritikuju i što je sedište BVT nedovoljno zaštićeno, te su čak i "škakljivi" sektori ugroženi, jer se u njima drže otvoreni prozori.

Ukazano je i da se nedovoljno nadziru zaposleni BVT, jer niko ne mora da podnosi izveštaj o tome gde putuje, kakva mu je finansijska situacija ili šta radi na društvenim mrežama. U izveštaju je ukazano na 156 problematičnih tačaka u BVT, zbog kojih je ugrožena dalja saradnja sa prijateljskim službama.

Kurir.rs / Tanjug

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track