AUSTRIJA SE TRESE, STIGAO IM KORONAVIRUS? Kineska stjuardesa bila u Vuhanu, pa stigla u Beč i odmah je izolovali
Foto: EPA

širenje infekcije

AUSTRIJA SE TRESE, STIGAO IM KORONAVIRUS? Kineska stjuardesa bila u Vuhanu, pa stigla u Beč i odmah je izolovali

Austrija -

Nakon što je korona virus ove nedelje otkriven kod dve osobe u Francuskoj, I u Beču je sada prijavljen prvi slučaj sumnje u infekciju tim virusom. Radi se o jednoj kineskoj državljanki, stjuardesi, koja je od 24. januara u Beču, a koja je pre toga bila u kineskom Vuhanu, gde je zabeležen veći broj žrtava Korona virusa.

Žena, kako je saopšteno, nalazi se trenutno na odeljenju za izolaciju bolnice "Kajzer Franc Jozef"(KFJ).

"Ne možemo isključiti da je žena inficirana Korona virusom", istakao je direktor Udruženja bečkih bolnica (KAV) Mihael Binder u saopštenju. Analize I pregledi su u toku, a konačni rezultat se očekuje za do 48 sati. Dok traje medicinska pretraga paralelno Služba za zdravstvo Beča proverava s kim je obolela Kineskinja bila u kontaktu proteklih dana.

foto: EPA

"Raduje me što su bečke bolnice odlično pripremljene za takve situacije. Ne postoji razlog za zabrinutost. Pacijentkinja je u KFJ u najboljim rukama i sve se preduzima da što pre dobijemo saznanja da li je inficirana Korona virusom", naglasio je član bečke vlade zadužen za zdravstvo Peter Haker.

Ministar zdravlja Austrije Rudolf Anšober izdao je uredbu prema kojoj se pojava novog virusa korona mora prijaviti nadležnim vlastima. On je uredbu izdao na osnovu Zakona o epidemijama, a prema nalogu ministra, od sada će morati da se nadležnima prijave sve sumnje u oboljenje, oboljenja i smrtni slučajevi.

foto: EPA

"Nema razloga za paniku, ali ima za pojačane mere predostrožnosti, informacije i obrazrivost", poručio je Anšober nakon što su se pojavili prvi prvi slučajeva oblljenja od ovog virusa u Evropi. Anšober je kazao da sada treba preduzeti mere predostrožnosti, kako bi Austrija, u slučaju širenja virusa, bila dobro pripremljena.

Austrijske zdravstvene ustanove su, prema ministru, odlično umrežene s relevatnim telima u okviru Svetske zdravstvene organizacije i EU, koje detaljno prate razvoj i izdaju preporuke članicama.

"Zdravstvene ustanove su odlično pripremljene i pojačaćemo informacije prema stanovništvu", dodao je ministar.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: EPA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track