NIŠTA OD USTAŠKOG DERNEKA U BLAJBURGU: Ljubitelji NDH nisu ni prijavili skup, ali su antifašisti ipak spremni za sve
Foto: AP/Darko Bandić

konačno

NIŠTA OD USTAŠKOG DERNEKA U BLAJBURGU: Ljubitelji NDH nisu ni prijavili skup, ali su antifašisti ipak spremni za sve

Austrija -

Austrijski mediji objavili su da tradicionalni majski skup u Blajburgu, koji evropski mediji inače nazivaju "najvećim fašističkim okupljanjem u Evropi", još nije prijavljen ove godine.

Prema do sada dostupnim informacijama, kontroverzni hrvatski skup u Loibaher Feldu na Blajburgu neće biti održan ove godine, pišu austrijski mediji. Portparol policije Rajner Dionisio rekao je na zahtev APA-e da za vikend nije prijavljen nijedan događaj, čak ni onaj koji normalno organizuje počasni vod Blajburga. Međutim, prijavljen je antifašistički kontraprotest koji će se održati u subotu u Blajburgu. "Policija je spremna i biće na terenu", rekao je portparol Dionisio.

Jedan od razloga nedostatka izveštaja iz Hrvatske svakako je činjenica da je pandemija otežala prekogranično putovanje. Ako bi neko sada ušao u Austriju iz Hrvatske, ta osoba bi morala biti stavljena u karantin u smeštaj koji će biti određen prema trenutnim zahtevima.

"Svake godine Blajburg se seća ubistva hiljada ustaških boraca i njihove rodbine nakon Drugog svetskog rata. Pristalice Hitlerove fašističke vazalne države Nezavisne Države Hrvatske (NDH) potražile su utočište u Austriji na kraju rata, ali su im predate britanskih okupatorskih snaga komunističkim jugoslovenskim partizanima. koji su na raznim mestima ubijali zarobljene ustaše ", navodi austtrijski Kurir.

"U Blajburgu slave fašističku državu Nezavisnu Državu Hrvatsku" Događaj na polju Loibacher u donjoj Koruškoj okupljalište je Hrvata koji slave fašističku državu Nezavisnu Državu Hrvatsku, prenose austrijski mediji.

"Poslednjih godina ustaški simboli se neprestano viđaju na polju Loibaher, a posetioci su redovno hapšeni zbog kršenja zakona o zabrani fašističkih simbola. U Beču u početku nije bilo odgovora o mogućim planovima za ovu godinu", navodi APA.

Koruški guverner Peter Kaizer (SPO) pozdravio je činjenicu da se kontroverzni hrvatski skup u Bleiburgu neće ponoviti ove godine.

"Oduvek sam odbijao i osuđivao okupljanje tamošnjih istorijsko-revizionističkih desničarskih radikala koji su zloupotrebili komemoraciju da bi manje-više otvoreno pokazali svoju opravdano zabranjenu ideologiju. Takvi skupovi jednostavno ne smeju biti održavani, posebno ne na austrijskom imanju", rekao je Kaiser , koji su očigledno sretni što ove godine u Bleiburgu neće biti ustaške stranke.

Međutim, Kaiser želi da se okupljanje u Blajburgu u budućnosti zabrani.

"Pandemija korone nije mogla zameniti dugoročno, obećavajuće rešenje u vidu zabrane ovog okupljanja", rekao je guverner Koruške u radijskoj emisiji u četvrtak. Podsetio je da su ministra unutrašnjih poslova Karla Nehammera (OVP) pre godinu dana "zajednički zatražili SPO, OVP, Zeleni i Neos" da ispuni svoju odgovornost i upotrebi sva sredstva da spreči proustaško okupljanje u Blajburgu.

"Uveren sam da će biti moguće konačno zaustaviti okupljanje desničarskih ekstremista na austrijskom tlu", rekao je Kajzer.

Antifašistička mreža Koruška takođe je u četvrtak apelovala na ministra unutrašnjih poslova Nehammera da "prekine njegovu tišinu po pitanju zabrane ustaških sastanaka u Blajburgu i zauvek zabrane okupljanja".

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track