HAOS SA BROJEM ZARAŽENIH: Austrijske vlasti krive BALKANCE za EKSPLOZIJU KORONE, a naročito jednu zemlju!
Foto: Shutterstock

austrija

HAOS SA BROJEM ZARAŽENIH: Austrijske vlasti krive BALKANCE za EKSPLOZIJU KORONE, a naročito jednu zemlju!

Austrija -

Austrija se ovih dana suočava s rekordnim brojevima zaraženih koronavirusom

Talas omikrona je, kako pišu neki austrijski mediji, pogoršan hiljadama slučajeva "uvoza" koronavirusa spolja, najviše sa Balkana.

U prvoj sedmici ove godine, nakon Božića i Nove godine došlo je do eksplozije korone među ljudima koji su se vraćali u Austriju. U odnosu na nedelju dana pre, kada je bilo 1.771 slučaje korone povezan sa putovanjima, broj se u nedelji posle Nove godine gotovo utrostručio na 4.917.

Takođe je ostao visok u drugoj kalndarskoj sedmici sa 4.278 novih slučajeva.

Prema zvaničnim podacima, najviše slučaja infekcije "uvezeno" je iz Bosne i Hercegovine sa 1.611 u prvoj nedelji januara i 822 u drugoj.

Zatim sledi Srbija s 959 u prvoj nedelji, odnosno 540 u drugoj. Na trećem mestu je Mađarska s 748, odnosno 121 slučajem.

Slede povratnici iz Turske (147 u prvoj nedelji, 403 zaraženih u drugoj), Rumunija (161 i 295), i Hrvatska iz koje je u prvoj sedmici zabeleženo 180 novozaraženih, da bi se u drugoj nedelji januara dogodio veliki skok na 579 slučaja.

Austrijska vlada želi da sprečiti uvoz zaraze novim pravilima za korišćenje covid-potvrda. Od 1. februara 2022. promijeniće se trajanje važenja potvrda o vakcinaciji.

Potvrda za prvu seriju vakcinacije – koja se sastoji od dve doze ili oporavka plus jedno cepljenje – važiće samo 180 dana.

Potvrda za dopunsko vakcinisanje - koja se sastoji od tri doze vakcine ili preboljevanja plus dve doze, važiće 270 dana.

U Austriji od ponedeljka važi pravilo da bez dodatnih testova u zemlju mogu ući samo oni koji su primili treću dozu vakcine, ili su preležali koronu i primili dve doze cepiva. Ostali moraju da imaju negativan PCR test, ako ne žele da idu u karantin.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track