BIL GEJTS: Zelena energija će za 15 godina spasiti svet
Foto: Reuters 01/2016

Predviđanje

BIL GEJTS: Zelena energija će za 15 godina spasiti svet

Planeta -
U najnovijem godišnjem pismu objavljenom danas Bil i Melinda Gejts tvrde da je svetu potrebno "energetsko čudo" i da su spremni da se klade da će takav proboj stići u roku od 15 godina.

Bil Gejts navodi procene naučnika da bi se izbegle najgore posledice klimatskih promena najveće zemlje emiteri ugljenika moraju da smanje emisiju gasova staklene bašte za 80 odsto do 2050., a svet mora više ili manje da zaustavi takve emisije u potpunosti 2100. godine.

A to neće da se desi ako nastavimo našom trenutnom putanjom.

Gejts kaže da je bio zapanjen kada je otkrio koliko malo novca ide u istraživanje i razvoj dostignuća za jeftinije izvore "zelene" energije.

Gejts je najavio prošle godine da je započeo investiranje milijarde dolara u narednih pet godina u čiste energetske tehnologije, i vrši pritisak na vlade da povećaju takva sredstva.

Gejts smatra da opcije kao što su električna vozila i LED osvetljenje neće smanjiti potrošnju energije dovoljno da se postignu zadati ciljevi u vezi klimatskih promena. Tačnije, on ne vidi nikakvu postojeću tehnologiju "zelene" energije koja će omogućiti svetu da eliminiše emisiju ugljen-dioksida do 2100. godine, delimično i zbog toga što one nisu dovoljno jeftine.

Gejts lično investira u sledeću generaciju nuklearnih elektrana, koje opisuje kao "veoma obećavajući put."

On takođe podržava napore da se poboljša tehnologija za povećanje kapaciteta baterija, tako da energija od povremenih čistih izvora kao što su solarna i vetar može biti sačuvana u velikim razmerama tokom dužeg vremena.

"Mislim da treba da nastavi različitim putevima", kaže Gejts u intervjuu za Kuartz.

On se kladi u relativno brz napredak. "U narednih 15 godina", predviđa Gejts, "očekujem da će svet napraviti proboj u izvorima čiste energije koji će spasiti našu planetu i napajanje našeg sveta."

(QZ)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track