BIO JE MOZAK OPERACIJE PARIZ: Ko je bio terorista Abdelhamid Abaud?
Foto: Youtube/Printscreen

5 činjenica

BIO JE MOZAK OPERACIJE PARIZ: Ko je bio terorista Abdelhamid Abaud?

Planeta -
Zbog terorističkih napada u Parizu u kojima je stradalo 129 ljudi cela Evropa je tražila Abdelhamida Abauda, za koga se veruje da je bio "mozak operacije".

On je ubijen u raciji koja je izvršena juče u pariskoj četvrti San Deni. Kakva je bila njegova uloga u seriji napada?

Rođen je 1987. godine Briselu u okrugu Molenbek. Sebe je nazivao i Abu Omar al Baljiki (Abu Omar Belgijski).Salaha Abdeslama, teroristu koga i dalje traži cela Evropa, upoznao je u zatvoru 2010. godine. Abdeslam je inaće imao jake veze u Molenbeku.

Abdelhamid Abaud (levo), Foto: Youtube/Printscreen
Abdelhamid Abaud (levo), Foto: Youtube/Printscreen

2014. godine je otišao u Siriju i to sa malim bratom koji je tada imao 13 godina. Postao je poznat javnosti objavljivanjem videa iz marta 2014. kada je vozio kamionet koji vozi unakažena tela u grobnicu. Zbog varvarskih dela, napredovao je u redovima Islamske države.

Foto: AP
Foto: AP

Kako prenosi Vol strit džurnal, Belgijanac je bio svojevrsni "ratni emir" u Siriji što je neuobičajeno visok položaj za vojnika iz Evrope.

Njegovo ime je bilo vrlo poznato evropskim antiterorističkim službama.Povezivan je i sa napadima u avgustu prošle godine, a identifikovan je i u januaru kao glavni organizator terorističke ćelije u jugoistočnoj Belgiji koja je planirala napade na policijske službenike. Napad je sprečen kada je ubijeno dvoje džihadista.

On se smatra operativnim komandantom terorističkih napada u Parizu. Ipak, glavno pitanje je ko je njemu komandovao. Naredbe da se krene sa napadima u Parizu mogle su da dođu samo iz redova Islamske države u Iraku ili Siriji, smatra francuski medij Europe1.

Činjenica da je bio stalno na relaciji Evropa-Sirija pokazuje da je Islamska država daleko napredovala od vojske koja gradi kalifat do međunarodne terorističke organizacije koja seje strah svuda po svetu i koja je u mogućnosti da izvede napade na Zapadu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja