BIO JE MOZAK SAJBER KALIFATA: Ubijen glavni haker Islamske države

U Siriji ratovao od 2013. godine

BIO JE MOZAK SAJBER KALIFATA: Ubijen glavni haker Islamske države

Planeta -
Islamista iz Birmingema, Džunaid Husein, pored Džihad Džona, najprominentniji je Britanac koji se pridružio ISIL-u

Američka vojska tvrdi da je u vazdušnom napadu u Siriji ubijen britanski državljanin Džunaid Husein (21), glavni haker Islamske države koji je bio mozak takozvanog Sajber kalifata. On je posle Džihadiste Džona bio najpoznatiji islamista rođen u Velikoj Britaniji.

Ovaj islamista iz Birmingema, koji je uzeo ratno ime Abu Husein el Britani, u Siriju je otputovao 2013. godine. Zvaničnici SAD su su sredu uveče saopštili da je Husein ubijen u toj državi, iznoseći podatke o najnovijim vazdušnim napadima na položaje Islamske države koje su pokrenuli poslednjih dana. Veruje se da je u pitanju bila operacija američke vojske, a ne napad dronom koji je izvela CIA.

Husein je u maju na Tviteru pružio podršku napadačima na skupu u teksaškom gradu Garlandu koji su pucali na karikaturiste koji su želeli da crtaju proroka Muhameda. Neki od zvaničnika SAD sumnjali su da bi Huseinovi tvitovi mogli da ukazuju na umešanost Islamske države u ovaj propali napad, što su i sami džihadisti tvrdili, ali ta veza nije dokazana.

Kao član Sajber kalifata, Husein je pomogao Islamskoj državi da 8. januara dođe do lozinki Tviter i Jutjub naloga Centralne komande vojske SAD i na kratko te naloge koristi za slanje poruka koji slave Islamsku državu, prenosi britanski Telegraf.

U Britaniji je Husein bio član hakerske grupe "Pojzon tim" i koristio nadimak Trik pod kojim je uspeo da dođe do adresara Tonija Blera, bivšeg premijera, i objavi informacije iz njega. Zbog toga je 2012. bio šest meseci u zatvoru. Iste godine, "Pojzon tim" je oborio antiterorističke telefonske vruće linije tajne službe MI6, a Trik je na Jutjub postavio snimak na kojem se smeje operaterima zbog toga.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track