BIVŠI DŽIHADISTA OTKRIVA: Evo kako Islamska država regrutuje Amerikance i Evropljane
Foto: Youtube/Printscreen/New York Times

Traže volontere za napade

BIVŠI DŽIHADISTA OTKRIVA: Evo kako Islamska država regrutuje Amerikance i Evropljane

Planeta -

Nekadašnji borac Islamske države, Hari Sarfo, inače rođeni Nemac poreklom iz Gane, otkrio je tajne vrbovanja te zloglasne terorističke organizacije.

Sarfo tvrdi da ID aktivno traži volontere po Nemačkoj i Britaniji kako bi u tim zemljama, kao i u Francuskoj, izveli simultane napade.Ovaj bivši pripadnik ISIL-a, koji u strogo čuvanom zatvoru u Bremenu služi trogodišnju kaznu zbog terorizma, dao je intervju za Njujork tajms.

Dosadašnje istrage koje vode austrijske, francuske i belgijske službe pokazale su da je najmanje 28 ljudi koje je regrutovala obaveštajna služba Islamske države učestvovalo u terorističkim napadima van granica teritorija ID."Kada je reč o Americi i Kanadi, mnogo ih je lakše vrbovati na društvenim mrežama, jer ekstremni islamisti misle da su Amerikanci glupi. Rekli su mi da ih je lako radikalizovati i mogu bez problema da kupe oružje, koje im stoga ne treba dodatno nabavljati”, otkrio je Sarfo.

Islamska država od kraja 2014. godine savetovala je strance koji su želeli da joj se pridruže da svoj put organizuju tako da izgleda kako su bili na godišnjem odmoru u negde na jugu Turske, a zapravo bi bili obučavani ili ratovali u Siriji ili nekoj drugoj zemlji.

“Kada bi se vratili kući, mogli bi da kažu da su bili na letovanju u Turskoj”, objašnjava Sarfo.

Iako se krađa na području Islamske države kažnjava amputacijom ruke, Sarfuu, koji je ranije bio osuđivan baš zbog krađa, to je bila prednost. Kriminalna prošlost novopridošlih boraca Islamske države često je na ceni.

“Posebno vas cene ako imate veze s organizovanim kriminalom i možete da nabavite lažne dokumente ili znate krijumčara koji vas može uvesti u Evropsku uniju”, objasnio je bivši ISIL-ovac Sarfo.

Sarfo je navodno otišao u Siriju kako bi se borio na strani ID, ali su ekstremisti imali drugačije planove za njega.

“Upitali su me da li bi mi smetalo da se vratim u Nemačku, zato što im to treba u tom trenutku. I uvek su govorili da žele nešto više što se događa u isto vreme, da žele napade u isto vreme u Engleskoj, Nemačkoj i Francuskoj“, naveo je on. Grupa je navodno poslala stotine boraca nazad u Evropsku uniju.

(NY times)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track