BIVŠI POLJSKI PREMIJER: Migranti donose bolesti u Evropu
Foto: Profimedia

U susret izborima

BIVŠI POLJSKI PREMIJER: Migranti donose bolesti u Evropu

Planeta -
Mnogi u katoličkoj Poljskoj se snažno protive prihvatu muslimana, što je raspoloženje koje odgovara desničarskim strankama

VARŠAVA - Bivši poljski premijer Jaroslav Kačinjski izjavio je na jednom predizbornom skupu svoje stranke da migranti koji sada stižu u Evropu donose bolesti koje bi mogle da naškode lokalnom stanovništvu.

U Poljskoj se 25. oktobra održavaju parlamentarni izbori na kojima se očekuje pobeda desničarske Stranke prava i pravde čiji je Kačinjski lider. Aktuelna poljska vlada premijerke Eve Kopač pristala je da prihvati 7.000 izbeglica u okviru plana EU o njihovoj relokaciji, ali mnogi u katoličkoj Poljskoj se snažno protive prihvatu muslimana, što je raspoloženje koje odgovara desničarskim strankama.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

"Već postoje znaci pojave veoma opasnih bolesti koje nisu viđene u Evropi dugo vremena: kolera na grčkim ostrvima, dizenterija u Beču, razni tipovi parazita, protozoa koji nisu opasni u organizmima ovih ljudi, ali koji bi mogli biti opasni ovde", rekao je Kačinjski juče. To ne znači, kako je dodao, da svi treba da budu diskriminisani, ali "neko to mora da proveri".

Ova njegova izjava naišla je na žestoku kritiku političkih protivnika, a neki levičarski političari su je čak uporedili sa nacističkom retorikom, prenosi AP. Kačinjski, koji aktivno učestvuje u kampanji iako nije kandidat svoje stranke za premijera, danas je odbacio kritike svojih protivnika rekavši da je predizborna kampanja u Poljskoj "došla do granice apsurda".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track