BIVŠI ŠEF ATLANSKOG SAVEZA PORUČIO TRAMPU: Ili ćeš delovati protiv Putina, ili će početi kraj NATO!
Foto: AP, Reuters

Anders Fog Rasmusen

BIVŠI ŠEF ATLANSKOG SAVEZA PORUČIO TRAMPU: Ili ćeš delovati protiv Putina, ili će početi kraj NATO!

Planeta -

Bivši šef NATO Anders Fog Rasmusen poručio je danas novoizabranom američkom predsedniku Donaldu Trampu da već u prvih 100 dana svog mandata mora delovati protiv "ruske agresije", ili će doživeti "početak kraja" NATO.

Rasmusen, koji je od 2009. do 2014. godine bio generalni sekretar NATO-a, kaže da američki predsednik mora pokazati snagu jer, kako je naveo, ruski predsednik Vladimir Putin "poštuje samo čvrstu ruku", prenosi "Dejli mejl".

U mejlu upućenom preko Rasmusenove konsultantske firme Rasmusen Global, navodi se da su baltičke države i Ukrajina "bliski prijatelji SAD" i da treba podići vojne baze kako bi se one zaštitile.

Zanemarivanje tih zemalja moglo bi imati dalekosežne posledice i označiti "početak kraja" sistema zasnovanog na američkom vođstvu, istakao je Rasmusen.

Prema njegovom mišljenju, SAD takođe moraju da iniciraju zabranu letenja nad Sirijom, nametnu trajno primirje u toj zemlji i primoraju predsednika Bašara al Asada da sedne za pregovarački i nađe političko rešenje razornog sukoba.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track