BIZARNA TAJNA 11. SEPTEMBRA: Misteriozni nestanak doktorke koju i danas traže!
Foto: Wikipedia

Još ne žele da odustanu

BIZARNA TAJNA 11. SEPTEMBRA: Misteriozni nestanak doktorke koju i danas traže!

Planeta -

Policija je iznela teške optužbe na njen račun, ali suprug i porodica su je branili sve do zvanične potvrde

Dve zgrade, dva aviona i na hiljade mrtvih ljudi. To su prve stvari koje ljudima padnu na pamet kada im spomenete 11. septembar 2001. godine.

Međutim, jedan nestanak krije mnogo više tajni. Doktorka Sneha En Filip poslednji put je viđena dan pre terorističkih napada na njujorški Svetski trgovinski centar.

S obzirom da je živela u neposrednoj blizini kula bliznakinja, ali i gledajući činjenicu da je bila doktorka u obližnjoj bolnici, njena porodica bila je uverena da je i ona umrla u terorističkom napadu i da zbog toga telo nikada nije pronađeno.

Rođena u Indiji, odrasla je u državi Njujork i studirala je u Čikagu gde je upoznala svog budućeg supruga Rona Libermana. Nedugo posle završetka studija, oboje su počeli da rade u njujorškim bolnicama i živeli su zajedno u luksuznom stanu. Liberman je kasnije govorio da je na dan nestanka bila slobodna, a bezbednosne kamere obližnje prodavnice su je poslednji put snimile predveče 10. septembra.

Ron se vratio iz bolnice posle ponoći, ali ga supruga nije čekala, a on je bio ubeđen da je veče, po navici, iskoristila za izlazak. Sledećeg dana, na dan terorističkih napada, Liberman se kasno vratio u stan, ali supruge i dalje nije bilo. Policiji je prijavio nestanak, ali Sneha En bila je tek jedna od mnogih nestalih Amerikanaca koji su verovatno poginuli u terorističkom napadu.

FOTO: AP
FOTO: AP

Nekoliko nedelja posle napada, plakati su zalepljeni po celom okruženju i porodica je molila za bilo kakve informacije, ali u poplavi nestalih, nestanak jedne osobe se utopio u masi.

Njen nestanak bio je jedini koji nije bio direktno povezan s terorističkim napadima. Liberman je tvrdio da mu policija ne pomaže dovoljno i potražio je usluge privatnog detektiva. Zaposlio je bivšeg agenta FBI-a Kena Galanta i njih dvojica bacila su se na privatnu istragu kako bi otkrili konačnu sudbinu mlade doktorke.

Nadzorne kamere iz zgrada u kojoj je živela na sam dan terorističkih napada snimile su ženu kako ulazi u zgradu i nekoliko minuta kasnije izlazi. Porodica je govorila da jako liči na njihovu nestalu ćerku, ali Liberman nije mogao da potvrdi da je reč o njegovoj supruzi.

FOTO: AP
FOTO: AP

Galant je neko vreme razmišljao i o tome kako je Sneha En iskoristila haos u Njujorku posle napada kako bi pobegla i zauvek napustila svoj stari život, ali policija nije uspela da otkrije tragove koji bi ukazali na takvu mogućnost. Liberman i Galant su kasnije zaključili da je Sneha potrčala u pomoć unesrećenima u napadu i da je umrla tokom urušavanja ogromnih zgrada.

Policija dugo vremena nije istraživala njen nestanak, ali kasnijom istragom su utvrdili neke dosta neobične činjenice koje su bacile potpuno novo svetlo na život naizgled ugledne i uspešne doktorke. Ranije tokom godine, bolnica gde je radila obavestila ju je da neće dobiti produženje ugovora o radu zbog problema s alkoholom.

FOTO: Printscreen/Youtube
FOTO: Printscreen/Youtube

Nedugo nakon što joj je bolnica saopštila da neće nastaviti rad kod njih, Sneha je otišla u izlazak zbog kojeg je završila u zatvoru. Policiji je govorila da ju je kolega s posla neprimereno dodirivao u izlasku, ali tužilaštvo je odbilo tu pritužbu i stavili su joj na teret da je lažno prijavila kolegu.

Ponudili su joj odbacivanje svih optužbi ako povuće svoju prijavu, ali ona to nije prihvatila. Nedugo nakon toga je prestala s radom u bolnici, ali je na svu sreću uspela da dobije posao u drugoj njujorškoj bolnici gde je nastavila po starom.

Opet je na poslu imala problema s alkoholom i suspendovana je zato što nije otišla na dogovoreni sastanak sa savetnikom za zavisnost. U to vreme je počela da izlazi po gej klubovima i često ih je napuštala u društvu žena koje je srela tamo, barem je tako policija govorila.

Porodica je optužila policiju da spekulišu s minimalnim informacijama i da ona nikada nije imala problema s alkoholom, barem ne u bolnici. Otkaz je, tvrdi najbliži, dobila zato što je upozoravala na rasističku politiku bolnice.

Usledile su godine suđenja, a sve se završilo kada je apelacioni sud odlučio da je Filipa poginula dok je pomagala unesrećenima u napadu. Onda je 31. januara 2008. godine i zvanično odlučeno da je ona 2.751. žrtva terorističkog napada na Svetski trgovinski centar u Njujorku.

Njeno ime danas nalazi se na spomeniku izgrađenom na temeljima nekadašnjih kula bliznakinja. Posmrtni ostaci nikada nisu pronađeni, ali po tome je ona samo jedna od mnogih čija tela nisu preživela na hiljade tona čelika koje su pale po njima.

(Express.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track