BLIŽI SE KATALONSKI REFERENDUM, MERKELOVA: Zakoni EU se moraju poštovati

Sastanak sa španskim premijerom

BLIŽI SE KATALONSKI REFERENDUM, MERKELOVA: Zakoni EU se moraju poštovati

Planeta -
Ukoliko ova španska oblast proglasi nezavisnost, možda će morati da aplicira za članstvo u EU, prenose nemački mediji.

BERLIN - Nemački kancelar Angela Merkel je danas u Berlinu upozorila Kataloniju u kojoj za 27. septembar najavljen referendum o nezavisnosti, da mora poštovati evropske ugovore o teritorijalnom integritetu. Upitana na konferenciji za novinare da li će eventulano proglašenje nezavinosti značiti i izbacivanje Katalonije iz EU, Merkelova je ponovila da deli stav španskog premijera i da se međunarodni i nacionalni zakoni moraju poštovati, navodi AP.

U šetnji, Foto: Fonet
U šetnji, Foto: Fonet

Ona je dodala da će ukoliko Katalonija proglasi nezavisnost, morati, možda, da aplicira za članstvo u EU, preneli su danas nemački mediji. Merkelova i šef španske vlade Marijano Rahoj razgovarali su danas u Berlinu o privrednim i političkim temama, kao i o pitanju izbeglica, preneli su mediji.

Separatističke zastave Katalonije, Foto: Reuters
Separatističke zastave Katalonije, Foto: Reuters

Oni su pozvali Evropsku komisiju da deluje u pitanju izbeglica i ukazali na to da je Evropi potreban jedan zajednički program u azilantskoj politici, prenose danas nemački mediji. Merkelova je posebno naglasila da su u Grčkoj i Italiji, neophodni azilantski centri u kojima će oni koji traže pomoć biti registrovani, zatim zajedničko utvrđivanje zemalja sigurnog porekla i fer-raspodela izbeglica.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track