BOG ZNA ŠTA JE JADNO DETE PREŽIVELO: Oslobođena devojčica (11) koju su džihadisti oteli pre 4 godine
Foto: Printscreen Twitter/@VianDakhil

Akcija u Mosulu

BOG ZNA ŠTA JE JADNO DETE PREŽIVELO: Oslobođena devojčica (11) koju su džihadisti oteli pre 4 godine

Planeta -

MOSUL - Iračke snage u Mosulu oslobodile su 11-godišnju devojčicu koju je Islamska država otela i prodala u roblje 2014, izjavio je glavni poručnik policije general Raed Šakir Džavdat.

Devojčicu su zajedno sa sestrama i majkom oteli džihadisti u selu Košou, južno od jezidskog grada Sindžara u severnom Iraku.

"Ti koji su kidnapovali ovu decu su čudovišta", rekao je glavni pomoćnik generala Džavdata major Džafar al Batat u video-snimku koji je danas objavljen, a na kom se vidi oslobođena devojčica u policijskoj stanici u južnom Mosulu.

Istaknuta jezidska poslanica Vian Dakil, koja je pomogla da se loša situacija u kojoj se nalazi njena manjinska zajednica predstavi svetu kada su džihadisti "progrmeli" kroz njihov region, rekla je da je operacija oslobađanja devojčice bila oprezno isplanirana.

"Kada je ID zauzela njeno selo 15. avgusta 2014, ona je imala osam godina i kidnapovana je zajedno sa majkom i sestrama. Prvo je odvedena u Tal Afar, a zatim prodana u Mosul", rekla je Dakil za AFP.

Džihadisti su toliko masakrirali Jazide da su UN to zvanično proglasile genocidom. Zarobljene žene i devojčice odveli su u roblje, a potresne priče onih koje su pobegle svedoče o neviđenim zverstvima kojima su svakodnevno podvrgnute. Većina ih je završila u seksualnom roblju, koje prodaju po nazovi "kalifatu". Veruje se da je još više od 3.500 žena i devojčica u ropstvu džihadista.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track