GUDBAJ EU Tviteraši saglasni: Putin je pobedio! Danas je on srećan čovek
Foto: AP 2015

Zvanični rezultati

GUDBAJ EU Tviteraši saglasni: Putin je pobedio! Danas je on srećan čovek

Planeta -

Pristalice izlaska Velike Britanije iz Evropske unije pobedile su na referendumu o članstvu u Uniji, javio je jutros BBC.

Tabor za izlazak iz EU zasad je dobio 13.524.404 glasova (52 odsto), dok su pristalice ostanka dobile 12.635.440 (48 odsto).

13.58 - Nemačka kancelarka Angela Merkel ocenila je danas da izlazak Velike Britanije iz EU predstavlja udarac Evropi i njenom ujedinjenju i da će članice EU "samo zajedno moći da učvrste svoje vrednosti".

13.29 - Gugl je objavio da njegovi korisnici masovno pretražuju dve teme - "irski pasoši" i "šta će se dogoditi ako ode iz EU".

13.00 - Papa Franja izjavio je da je odluka Velike Britanije na referendumu da napusti EU "volja naroda".

12.46 - Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao je da je rezultat referenduma o članstvu u EU unutrašnje pitanje Velike Britanije.

"To je unutrašnja stvar engleskog naroda“, odgovorio je Lavrov na pitanje novinara da prokomentariše referendum u Velikoj Britaniji.

Lavrov je komentarisao izjavu premijera Velike Britanije o tome da je rezultat referenduma navodno obradovao ruske vlasti. On je naglasio da on nije završio medicinu i zato ne želi da komentariše medicinske slučajeve.

11.38 - Britanski premijer Dejvid Kameron na sastanku sa kraljicom Elizabetom II, javlja novinarka Skaj Njuza.

11.21 - Kandidat za predsednika SAD Donald Tramp rekao je da je to što je odluka Britanaca da se na referendumu većinski izjasne za izlazak iz Evropske unije "sjajna, istorijska stvar".

"Mislim da je sjajno što se to desilo. Veoma smo srećni", rekao je Tramp, koji je jutro posle referenduma stigao u posetu Škotskoj.

11.02 - Glavna tema na Tviteru danas je svakako Bregzit. Mišljenja su različita oko toga da li je odluka Britanaca loša ili dobra. Ipak, korisnici Tvitera su saglasni u jednom - ovo je diplomatska pobeda Vladimira Putina i on je, kako mnogi tvrde, sigurno danas veoma srećan čovek. Ovo su samo neke od reakcija na Tviteru:

10.36 - Američka tv mreža Foks je izveštavajući o bregzitu napravila kardinalnu grešku. Ova tv kuća je naime javila da je Velika Britanija izglasala izlazak iz Ujedinjenih nacija.

10.17 - Ministar inostranih poslova Austrije Sebastijan Kurc kaže nakon referenduma o istupanju Velike Britanije iz EU da će Unija opstati, ali da mora da se menja.

On je istakao da će EU preživeti, ali da je potrebno da se brzo reformiše, kako se takav referendum ne bi ponovio u drugim članicama.

10.13 - Najveće šanse da nasledi Kamerona kladioničari daju Borisu Džonsonu nekadašnjem gradonačelniku Londona javlja Rojters.

10.05 - Bivši američki ambasador u Rusiji Majkl Mekfol smatra da su rezultati referenduma za izlazak Velike Britanije iz EU velika pobeda“ za spoljnu politiku predsednika Rusije Vladimira Putina.

"Danas je velika pobeda za spoljnopolitičke ciljeve Putina. Odajte mu priznanje“, napisao je na svom tviter nalogu bivši ambasador SAD u Moskvi.

9.44 - Šef Međunarodnog komiteta Državne dume Rusije Aleksej Puškov napisao je na svom Tviter profilu da je rezultat referenduma u Velikoj Britaniji "lični poraz Baraka Obame".

9.40 -Predsednica francuske ultradesničarske partije Nacionalni front, Marin Le Pen, pozdravila je danas odluku Britanije da napusti EU i pozvala na održavanje referenduma i u Francuskoj.

"Pobeda za slobodu! Kao što sam godinama tražila, sada moramo da imamo isti referendum u Francuskoj i drugim zemljama EU", objavila je Le Pen na Tviteru.

9.30 - Britanski premijer Dejvid Kameron najavio je danas da će podneti ostavku do oktobra nakon što su se Britanci na referendumu većinom izjasnili za izlazak iz Evropske unije.

"Mislim da ne bi bilo u redu da ja budem kapetan koji će povesti našu zemlju ka sledećoj destinaciji," rekao je Kameron, koji se zalagao za ostanak Britanije u EU, javio je Rojters.

On je u obraćanju novinarima rekao da je zemlji potrebno novo rukovodstvo, napominjući da on nije taj koji će zemlju voditi kroz pregovore sa Briselom o napuštanju EU.

Ostavku će, kako je naveo, podenti do konferencije Konzervativne stranke na jesen.

9.10 - Američki spoljnopolitički analitičar, i nekadašnji zamenik državnog sekretara SAD, Stroub Talbot napisao je na svom Tviter profilu da je u Kremlju otvoren šampanjac nakon ishoda britanskog referenduma.

8.47 - Novinari iščekuju pojavljivanje premijera Dejvida Kamerona. Ipak, pre njega ispred Dauning strita broj 10 pojavio se mačak Leri.

8.40 - Banka Engleske: Preuzećemo sve mere da ne dođe do monetarnog sloma

8.29 - Britanski šef diplomatije izjavio da se nada da će Kameron ostati na čelu vlade i pored toga što je njega opcija na referendumu izgubila.

Neočekivana pobeda pristalica izlaska EU iznenadila je finasijska tržišta koja su u velikom padu.

Birališta širom Britanije zatvorena su u 22 sata po lokalnom vremenu. Najdžel Faraž koji je predvodio najtvrđu opciju za izlazak iz EU izjavio je da se stiče utisak da će Britanija ostati u Uniji, prenosi Skaj njuz.

Glasačka mesta za referendum o izlasku Velike Britanije iz Evropske unije zatvorena su večeras u 22 časa po lokalnom vremenu (23 po srednjoevropskom vremenu).

Prvi pokazatelji istorijskog glasanja ipak bi mogli da se pronadju na finansijskim tržištima, pošto su pojedine banke i hedž fondovi radili svoje ankete koje ne bi trebalo da se zvanično objavljuju.

U slučaju glasanja za ostanak u EU, može se očekivati nastavak rasta funte i akcija na berzama, dok bi glasanje za Bregzit mogao doneti strmoglav pad funte i haos na berzama.

Uoči glasanja ankete su pokazivale blagu prednost tabora za ostanak Velike Britanije u EU, što je pozitivno dočekano na tržištima.

Lider evroskeptične stranke Najdžej Faraž odbio je da prizna poraz kampanje za izlazak Velike Britanije iz Evropske unije.

Faraž, koji je odmah po zatvaranju glasačkih mesta rekao da izgleda da su prednosti pristalice ostanka u EU, zahvalio je svakom ko je imao "hrabrosti da prkosi establišmentu, eliti i velikim momcima".

"Ovo je bila duga kampanja. U mom slučaju 25 godina. I štagod da se dogodi noćas, ko god pobedi u ovoj bici, potpuno sam uveren da dobijamo ovaj rat", rekao je Faraž u obraćanju svojim pristalicama.

On je rekao da je vlada produženjem rok za registraciju birača možda "pomerila ravnotežu".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track