BRITANIJA NA NOGAMA POSLE ODLUKE SUDA: Zagovornici Bregzita strahuju da se sprema izdaja!
Foto: Reuters

Odlaganje ili ne?

BRITANIJA NA NOGAMA POSLE ODLUKE SUDA: Zagovornici Bregzita strahuju da se sprema izdaja!

Planeta -

Viši sud Velike Britanije odlučio je danas da britanski parlament a ne vlada treba da odobri početak formalnog procesa izlaska te zemlje iz Evropske unije, što bi moglo da odloži Bregzit, zbog čega je vlada najavila žalbu.

Prema pisanju AP, Vlada Velike Britanije je tom odlukom razočarana i uložiće žalbu.

Ako Vrhovni sud ne promeni ovu odluku, može doći do toga da će se zeleno svetlo za napuštanje EU čekati mesecima. Britanski mediji navode da će većina poslanika verovatno biti za izlazak iz EU, ali i da će komplikovane procedure usporiti proces.

Jedan od lidera pokreta za napuštanje EU i prvi čovek UKIP Najdžel Faraž nije siguran da će do zelenog svetla doći.

"Bojim se da nam se bliži velika izdaja. Plašim se da će učiniti sve da blokiraju ili odlože aktiviranje Člana 50. Ako je to tačno, nisu ni svesni koliki će gnev u javnosti izazvati", rekao je Faraž.

U odluci Višeg suda je navedeno da premijerka Tereza Mej nije imala ovlašćenja da pokrene primenu člana 50 Lisabonskog sporazuma EU, koji omogućava državi članici da napusti Uniju.

"Stojimo na stanovištu da državni sekretar nema moć da po kraljevskim prerogativima pokrene primenu člana 50 čime bi omogućila članici EU da napusti Uniju", rekao je sud.

Premijerka Tereza Mej je ranije rekla da će pokrenuti primenu tog člana do 31. marta 2017. godine. Ona se u tom smislu oslanja na moć kraljevskih prerogativa koji omogućavaju vladi da pokrene primenu člana 50 Lisabonskog sporazuma.

Inače, prošlog meseca Višem sudu žalbu su uložili aktivisti koji tvrde da premijerka Tereza Mej i njeni ministri nemaju ovlašćenja da pokrenu primenu člana 50 Lisabonskog sporazuma EU, koji omogućava državi članici da napusti Uniju, bez eksplicitne podrške nacionalnog parlamenta.

(EPK/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track