BRITANSKI OBAVEŠTAJAC: Sirija je inkubator nove generacije ekstremista
Foto: Profimedia

Koriste radikalnu verziju islama da pravdaju napade

BRITANSKI OBAVEŠTAJAC: Sirija je inkubator nove generacije ekstremista

Planeta -
LONDON - Sirija je postala najvažniji globalni inkubator nove generacije ekstremista, usled toga što je Islamska država u poslednjih 18 meseci više nego udvostručila broj regrutovanih stranih boraca na čak 31.000, izjavio je danas bivši britanski obaveštajac Ričard Baret.

U haosu građanskog rata u Siriji, najveći deo militanata završi u ekstremističkim grupama kao što je IS, koja koristi ekstremnu interpretaciju islama da bi opravdala napade na svoje neprijatelje i uvela represivnu vladavinu na područjima Sirije i Iraka koje je stavila pod svoju kontrolu, preneo je Rojters.

"IS je postigla uspehe koje druge terorističke organizacije mogu samo da sanjaju, a sada su, poput Al Kaide, čak postale i konvencionalne i staromodne", rekao je Baret, bivši direktor za globalne kontra-terorističke mere britanske obaveštajne službe MI6.

"Broj stranaca koji su se pridružili takozvanoj Islamskoj državi u Siriji i Iraku se udvostručio, uprkos naporima da se to spreči", istakao je Baret, koji sada obavlja funkciju višeg potpredsednika njujorške konsultantske agencije "Sufan".

Džihadisti IS su preuzeli odgovornost za napade u Parizu 13. novembra, u kojima je ubijeno 130 ljudi, kao i za obaranje ruskog putničkog aviona 31. oktobra iznad Sinaja, pri čemu je poginulo 224 putnika i člana posade.

Pored toga, IS je najavila nove napade na mete u Zapadu i Rusiji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja