BRITANSKI ŠEF DIPOMATIJE PODRŽAO TRAMPA: Članice NATO moraće više da izdvajaju za odbranu!
Foto: Reuters

fer podela

BRITANSKI ŠEF DIPOMATIJE PODRŽAO TRAMPA: Članice NATO moraće više da izdvajaju za odbranu!

Planeta -

LONDON - Britanski ministar spoljnih poslova Boris Džonson izjavio je danas da će Britanija podržati novoizabranog predsednika SAD Donalda Trampa u nastojanju da natera članice NATO da daju veća finansijska sredstva za odbranu.

Džonson je u govoru na Kraljevskom institutu za međjunarodne poslove rekao da Britanija ostaje posvećena konceptu kolektivne NATO odbrane, "najtrajnije i najuspešnije odbrambene alijanse u istoriji", koja pruža bezbednosne garancije, prenosi Bi-Bi-Si.

"U pogledu davanja te garancije, Tramp je u pravu. Ne može biti opravdano da jedan NATO saveznik, Amerika, učestvuje sa oko 70 odsto u troškovima saveza na odbranu, dok ostalih 27 zemalja dele među sobom samo 30 odsto", kazao je britanski ministar.

Tramp je tokom izborne kampanje kritikovao NATO, navodeći da će SAD razmisliti da li će pomoći nekoj članici u slučaju napada, ako nije platila svoj "fer udeo". Velika Britanija koja na odbranu troši dva odsto bruto domaćeg proizvoda, takođe je pozivala druge zemlje da povećaju svoj doprinos.

"Velika Britanija mora da udvostruči svoju odlučnost da brani i očuva najbolje od međunarodnog poretka zasnovanog na pravilima i spreči povratak ranijem i brutalnijem sistemu u kojem su jaki slobodni da uništavaju slabe", rekao je Džonson.

Šef britanske diplomatije je kazao i da Velika Britanija neće pokušavati da spreči Evropsku uniju da kreira zajedničku odbrambenu politiku.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track