BRITANSKI TELEGRAF O NOVOM LIDERU LABURISTA: Neprijatelj NATO i prijatelj Rusije
Foto: Tanjug 12.09.2015.

Panika među konzervativcima

BRITANSKI TELEGRAF O NOVOM LIDERU LABURISTA: Neprijatelj NATO i prijatelj Rusije

Planeta -
Novi lider Laburističke partije Džeremi Korbin mogao bi da otvori novo poglavlje u politici Velike Britanije, pošto se zalaže za izlazak zemlje iz NATO i ne podržava evropske integracije, piše britanski Telegraf

Autor članka Dejvid Bler ističe da je Korbin, koji je izabran za lidera Laburističke partije Velike Britanije, postao njen prvi predsednik koji se zalaže za izlazak zemlje iz NATO. On se zalaže i za jednostrano razoružavanje.

"Ako se to desi, Severnoatlantska alijansa će biti katastrofalno oslabljena, a možda se i raspadne, što će izmeniti raspored snaga u Evropi u korist Rusije, koja poseduje najveći arsenal nuklearnog oružja u svetu", navodi Bler. Autor dodaje da će Korbin u spoljnoj politici težiti da uvede Evropu u orbitu Rusije, mada je teško da će za taj plan postići konsenzus. Očigledno da će to oslabiti poziciju Velike Britanije u svetu i ohrabriti Vladimira Putina.

Prema rečima koautora članka Daglasa Karsela, Laburistička partija na čelu sa Korbinom može ustati protiv ideje evropskih integracija. "Sa dolaskom Korbina, koji se poklopio sa padom evra, mnoge pristalice levice počele su da se bude. Brisel simbolizuje ne ideju internacionalizma, već korporativnu prevaru", naglasio je Karsel.

Kako piše još jedan od autora, Ričard Spenser, najverovatnije će se Korbin suočiti sa protestom u svojoj partiji zbog odbijanja pružanja podrške bombardovanju Sirije. Kako je ranije izjavio političar, "on ne vidi povod da Oružane snage Velike Britanije idu izvan njenih granica", prenosi Sputnjik.rs. Međutim, mnogi poslanici laburisti pridržavaju se ideologije liberalnog intervencionizma i neće se složiti sa svojim novim predsednikom.

Po mišljenju Spensera, Sirija je već postala žrtva odluke Baraka Obame da umanji ulogu SAD na Srednjem istoku. Moralna podrška je ohrabrila opoziciju, međutim, on je odbio da im pruži neophodnu vojnu pomoć za borbu protiv režima Bašara el Asada. Ako Korbin postane premijer Velike Britanije, koji se neće mešati se u probleme Sirije, London će izgubiti svoju međunarodnu ulogu. Time će samo ići na ruku Putinu i Iranu, zaključuje Spenser, a prenosi Sputnjik.rs.

Kameron: Pretnja za našu sigurnost

Britanski premijer Dejvid Kameron napisao je juče na svom Tviter nalogu da je Laburistička partija "sada pretnja našoj nacionalnoj sigurnosti, našoj ekonomskoj sigurnosti i vašoj porodičnoj sigurnosti".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track