BRUTALNI GOSPODARI DROGE: Ovo je najmoćnija italijanska mafija, a mnogi za nju nisu ni čuli
Foto: AP

IZ DRUGOG PLANA

BRUTALNI GOSPODARI DROGE: Ovo je najmoćnija italijanska mafija, a mnogi za nju nisu ni čuli

Planeta -

Najnepoznatija od tri vodeće italijanske mafije razvila se tako drastičnom brzinom, da je na globalnoj pozornici daleko najuspešnija od svih

Za 15 godina provedenih u brazilskoj Federalnoj policiji (PF), 37-godišnji agent Osvaldo Skaleci stekao je veliki broj smrtnih neprijatelja. Uhapsio je jednog od vodećih kolumbijskih narko bosova Markosa de Hesusa Markitosa Figerou, optuženog za preko 250 ubistava; sproveo je niz operacija protiv najveće kriminalne organizacije u Brazilu "Primeiro Comando da Capital", a od 2012. do 2013. vodio je globalnu operaciju protiv Endrangete - najopasnije i međunarodno najrazgranatije mafije na svetu, piše Newsweek.rs.Njegove istrage rezultirale su do sada zaplenom više od 1.5 tina kokaina.

Iako Brazil ne proizvodi kokain, uloga ova zemlje u međunarodnom lancu šverca je krucijalna pre svega zahvaljujući 17.000 kilometara dugoj i izuzetno poroznoj granici, preko koje droga lako prolazi na svom putu dio Santosa, lučkog grada na stotinak kilometara od Sao Paola.

Luku u Santosu kontroliše PF, koji iako deluje zastrašujuće efikasno, zapravo mora sa samo 17 agenata da izađe na kraj sa 8 miliona kvadratnih metara prostora na kojima su parkirani brodovi, po pravilu napunjeni kontejnjerima od kojih svaki može biti natovaren kokainom.

"Veoma je teško pronaći drogu ako nemate dojavu", priznaje komandir jedinice PF koja kontroliše Luku.Nikola Grateri, zamenik Vrhovnog tužioca za južni italijanski region Ređio Kalabrija, procenjuje kako je oko 80 odsto kokaina u Evropi potiče iz Santosa, kao i da gotovo sav taj kokain potiče od Endrangete, prve istinske metanacionalne organizovane kriminalne grupe.

Luka u brazilskom gradu Santos; Autor: Reuters
Luka u brazilskom gradu Santos; Autor: Reuters

Kada se govori o italijanskoj mafiji, zbog Kopolinog "Kuma" mnogi prvo pomisle na sicilijansku mafiju i njen transatlantski ogranak Koza nostra, ili na Kamoru, proslavljenu od strane autora Roberta Savijana. Zbog ovog uticaja popularne kulture, većini izvan Italije, a naročito Amerikancima, teško je da shvate važnost i uticaj Endrangete, grupe čije ime jedva da mogu da izgovore.Studija koju je sroveo Katolički univerzitet svetog srca u Milanu, narulena od strane italijanskog Ministarstva unutrašnjih poslova, otkrila je da su prihodi Endrangete isti kao prihodi Kamore, koji su duplo veći od prihoda sicilijanske mafije. Ono što, međutim, čini Endrangetu opasnijom od Kamoreč, koja 60 odsto prihoda pravi u Italiji, jeste to što ova grupa čak 80 odsto zarade stvara u inostranstvu.

Hapšenje pripadnika Endrangete; Autor: AP
Hapšenje pripadnika Endrangete; Autor: AP

Endrangeta je jedina mafija koja je uspela da se 'razmnoži' širom sveta, i da pritom uvek ostane verna sebi.Policijski izveštaji pokazali su da Endrangeta predstavlja ozbiljan izazov ne samo u Evropi i Južnoj Americi, već i u zemljama kao što su Australija, Kanada, Meksiko, Gvineja Bisao, Namibija i Južnoafrička Republika.

Oružje zaplenjeno u raciji protiv Endrangete; Autor: AP
Oružje zaplenjeno u raciji protiv Endrangete; Autor: AP

"Oni su kao MekDonalds. Gde god da odete, dobijate isti hamburger. Kod Endrangete nalazite iste institucije, ista pravila, isti kodeks. To je jedan od glavnih faktora njene snage", rekao je Grateri.Paradoks Endrangete leži u tome što je potekla iz Kalabrije, regije koja je u svesti Italijana već najmanje 20 godina "nešto tamo bogu iza nogu". Ovaj južni deo zemlje karakteriše ne samo ekonomska, privredna i infrastrukturna zaostalost u odnosu na ostatak Italije, već i potpuno drugačiji kulturno-demografski sastav čiji je rezultat samim tim i drugačiji način života.

Ernesto Facalari, jedan od bosova Endrangete; Autor: AP
Ernesto Facalari, jedan od bosova Endrangete; Autor: AP

Istorijski, ovaj poljoprivredni region dom je Grka, Albanaca i potomaka Mavara. Uticaj orijenta i Grčke je sveprisutan. Lak i reč "Endrangeta" nastala je od grčkih reči "andros" i "agathos", što zajedno znači "hrabar dobar čovek".Iako su neke policijske akcije protiv ove kriminalne organizacije donele simboličan uspeh, Nikola Grateri skeptičan je oko mogućnosti skorijeg zaustavljanja Endrangete. Više od 25 godina ignorisanja ekspanzije Endrangete, pretvorilo ju je u zastrašujuće moćnu mafiju.Pogledajte još na portalu Newsweek.rs: Igubljeno 40 odsto globalne ekonomije: Kako je Trampovo povlačenje iz TTP predalo Aziju KiniNEWSWEEK OTKRIVA Balkanska mafija cveta u PraguUnuk Sadama Huseina tvrdi: Samo jedna država može da uđe u Mosul i oslobodi IrakNEWSWEEK OTKRIVA Neispričano o mafiji: Darko Ašanin, prvi srpski bos, pokretač saradnje kriminalaca sa SDB

Sprečavanje zajedničkog fronta: Ovo je Niksonova strategija za razbijanje rusko-kineske ose

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track