BUGARSKA UVELA OBAVEZU GLASANJA: Ko ne izađe na izbore, brišu ga sa spiska
Foto: Marina Lopičić

Slaba izlaznost

BUGARSKA UVELA OBAVEZU GLASANJA: Ko ne izađe na izbore, brišu ga sa spiska

Planeta -

Bugarska je danas uvela građanima obavezu da glasaju na izborima, preneo je AFP, navodeći da se bugarska vlada nada da će ovim potezom rešiti problem slabe izlaznosti i kupovine glasova u ovoj, kako kaže agencija, jednoj od nakorumpiranijih zemalja Evropske unije.

Prema novim merama koje su odobrene u parlamentu, oni koji ne glasaju biće izbrisani iz biračkih spiskova, a ako se predomisle, moraće ponovo da se upišu u birački spisak, kako bi glasali na narednim izborima.

Poslanici nisu prihvatili rešenje da zbog izostanka sa birališta bude uvedena novčana kazna ili uskraćena socijalna pomoć.

Analitičar Galupa Andrej Rajčev smatra da je izostanak kazni za neizlazak na birališta "glupi kompromis". Na poslednjim opštim izborima 2014. godine, glasalo je 48,4 posto birača, što je najniži odziv od kraja komunizma u jugoistočnoj evropskoj zemlji.

Stručnjaci kažu da je veliki faktor u tome opšte razočaranje korumpiranom političkom elitom, koja je uspela da podigne svoj životni standard, prenosi AFP. Usvojene promene u Bugarskoj će stupiti na snagu za predsedničke izbore u oktobru.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track