CEO REGION ZABRINUT: OSKB uznemirena pokušajima mešanja NATO u Ukrajini
Foto: Printscreen Yt

Upozorenje

CEO REGION ZABRINUT: OSKB uznemirena pokušajima mešanja NATO u Ukrajini

Planeta -
Svaki pokušaj NATO da se umeša u konflikt u Ukrajini, oganizovanje pripreme oružanih snaga Ukrajine, isporuka ubojitog ili neubojitog oružja, samo ga produbljuje i podstiče ratnu opciju u Kijevu, kaže generalni sekretar OSKB Nikolaj Borđuža

MINSK - Organizacija sporazuma o kolektivnoj bezbednosti (OSKB) uznemirena je pokušajima NATO da se umeša u konflikt u Ukrajini, kao i zaoštravanjem u praktično svim "zamrznutim konfliktima" na postsovjetskom prostoru, izjavio je danas generalni sekretar te organizacije Nikolaj Borđuža na sastanku sa beloruskim predsednikoom Aleksandrom Lukašenkom.

Svaki pokušaj NATO da se umeša u konflikt u Ukrajini, oganizovanje pripreme oružanih snaga Ukrajine, isporuka ubojitog ili neubojitog oružja, samo ga produbljuje i podstiče "ratnu opciju" u Kijevu, naveo je čelnik te organizacije, koja okuplja bivše sovjetske republike Rusiju, Belorusiju, Jermeniju, Kazahstan, Kirgiziju i Tadžikistan. Prema rečima Borđuže, najviše uznemiravaju pokušaji NATO da se umeša u događaje u Ukrajini, objašnjavajući da se radi o upućivanju instruktora i o učešću u informativno-psihološkim operacijama, kao i o povećanju teškog naroužanja u Istočnoj Evropi, uključujući kontingente iz SAD.

"To se čini demonstrativno, smatram krajnje zabrinjavajućom informaciju o formiranju punktova za komandovanje u šest zemalja. To nije ništa drugo, već formiranje infrastrukture za vođenje borbenih dejstava", rekao je čelnik OSKB, dodajući da stanje i u drugim aspektima nije bolje.

"Praktično se zaoštravaju svi tzv. zamrznuti konflikti", kazao je Borđuža.

Prema njegovim rečima, strukture zemalja-članica NATO-a pokušavaju da destabilizuju situaciju i u zemljama koje ulaze u OSKB.

"Međutim, svi njihovi ciljani pokušaji da promene situaciju biće sprečeni", rekao je on, prenosi Itar-Tass. Borđuža je, takođe, rekao da NATO ne odgovara na predloge OSKB za saradnju.

"Oni ne odbacuju, već prosto ćute i rade svoj posao, upućujući instruktore u Ukrajinu, pružajući moralnu, mada ne samo moralnu, podršku", kazao je generalni sekretar OSKB.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track