PUTIN IMA NOVI PLAN ZA ODNOSE SA SVETOM: Ako neko krene na nas, biće mu odmah odgovoreno
Foto: Fonet/AP

Promene u Rusiji

PUTIN IMA NOVI PLAN ZA ODNOSE SA SVETOM: Ako neko krene na nas, biće mu odmah odgovoreno

Planeta -

Predsednik Rusije Vladimir Putin utvrdio je novi koncept spoljne politike Rusije, a tekst ukaza objavljen je na sajtu predsedničke administracije.

Kada je reč o Siriji, Rusija se zalaže za pronalazak rešenja kako bi se sačuvalo jedinstvo, nezavisnost i teritorijalna celovitost zemlje. Istovremeno, glavni cilj u borbi protiv terorizma treba da bude formiranje široke međunarodne koalicije.Navodi se da je borba za dominaciju u svetu trend savremenog svetskog razvoja, dok politika SAD i njenih saveznika, u vidu političkih i ekonomskih pritisaka, podriva regionalnu i globalnu stabilnost. Između ostalog, Rusija je zainteresovana za izgradnju odnosa sa SAD na osnovu uzajamne odgovornosti za međunarodnu bezbednost.

Kada je reč o globalnom protivraketnom štitu SAD, u konceptu se navodi da on predstavlja pretnju, te Rusija ima pravo da preduzima adekvatne mere.

Pored toga, Rusija se negativno odnosi ka širenju NATO-a i približavanju infrastrukture ka njenim granicama, iako je spremna za izgradnju odnosa sa Alijansom, ali u ravnopravnim uslovima. „Evropska unija ostaje da bude važan ekonomski i spoljnopolitički partner Rusije, a Moskva je zainteresovana za stabilno i predvidljivo partnerstvo“, stoji u tekstu. Takođe, navodi se da vizni režim predstavlja najveću barijeru kada je reč o razvoju odnosa, a ukidanje viza bi postalo impuls jačanju saradnje.

Istovremeno, Rusija će koristiti nove tehnologije kako bi ojačala poziciju ruskih medija u svetu, ali i zaštitila sopstvenu informativnu bezbednost.

Kada je reč o Arktiku, u konceptu se navodi da će Rusija raditi na tome da se njeno prisustvo u toj zoni proširi, te da će se čvrsto suprotstavljati bilo kakvim pokušajima da se u nju ubace elementi konfrontacije i vojnog suprotstavljanja.

U konceptu se, takođe, ističe da Rusija podržava formiranje zona slobodnih od nuklearnog oružja, kao i ostalih tipova oružja za masovno uništenje, kao i da će nastaviti da se pridržava dogovora o neširenju nuklearnog naoružanja. Dodaje se da opasnost od ratova, između ostalog i nuklearnih, nije visoka, iako su u porastu rizici od uvlačenja pojedinih zemalja u regionalne konflikte.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track