CIA POTVRDILA REČI GADAFIJEVOG ROĐAKA: Strah je bio opravdan! Evo koje oružje ima Islamska država!
Foto: Shutterstock

Pretnje džihadista

CIA POTVRDILA REČI GADAFIJEVOG ROĐAKA: Strah je bio opravdan! Evo koje oružje ima Islamska država!

Planeta -
Islamska država već je nekoliko puta upotrebila hemijsko oružje na ratištu i može proizvesti male količine hlora i iperita, izjavio je direktor CIA Džon Brenan.

"Određen broja puta Islamska država upotrebila je hemijsko oružje na ratištu ", rekao je Brenan u intervju za kanal CBS.

Dodao je kako "CIA veruje da IS ima kapacitete da proizvede male količine hlora i iperita",

Na pitanje mogu li oni i izvoziti hemijske supstance za korišćenje izvan Iraka ili Sirije, Brenan je odgovorio da je to moguće.

"Zato je važno preseći puteve snabdevanja kojima se džihadisti koriste", rekao je.

U utorak je koordinator američke obaveštajne službe Džejsm Klaper rekao da je Islamska država "upotrebila toksične hemijske supstance u Iraku i Siriji", uključujući gas iperit.

Ove tvrdnje šefa CIA predstavljaju potvrdu onoga što je još prošle godine govorio jedan od rođaka Moamera Gadafija kada je izjavio da su džihadisti uspeli su da ukradu hemijsko oružje iz jednog podzemnog skladišta u Libiji koje nije bilo dobro obezbeđivano i da je taj gas već upotrebljen.

Džon Brenan, Foto: AP
Džon Brenan, Foto: AP

"Islamska država je uspela da pronađe neka od tajnih podzemnih skladišta, u kojima se i dalje nalazi hemijsko oružje, sakrivena u pustinji. Nažalost, ona nisu bila na pravi način čuvana", rekao je svojevremeno Ahmed Gadafi Al-Dam, rođak libijskog lidera, koji je ubijen 2011.

Al-Dam je kazao da je ukradeni gas zatim prokrijumčaren u severni deo zemlje i prodat.

"Postoje dva poznata slučaja gde su ukradeni hemijski agensi. Znam to od svojih izvora u Tripoliju. U prvom slučaju, sedam burića sa sarinom je ukradeno, a u drugom, mislim da ih je bilo pet", naveo je Al-Dam u intervjuu za RT.

Ove razorne hemikalije su već upotrebljene, istakao je Al-Dam, koji je svojevremeno bio jedan od Gadafijevih bezbednosnih oficira od najvećeg poverenja. On je podsetio da su tokom nedavnih sukoba blizu džamije u Tripoliju, bezbednosne snage pronašle jedno vozilo sa velikom količinom sarina.

"Nažalost, oni koji su dovezli ovo vozilo u grad nisu razumeli opasnosti od ovog nervnog agensa i koliko je rizično doneti ga u urbano područje, a tek ikad ga upotrebiti. Ne želim da širim paniku, ali to je istina. I svet ovo vrlo dobro zna", dodao je on.

(Jutarnji/EPK)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track