CIA STVORILA POSEBNU JEDINICU ZA SEVERNU KOREJU: Skupljaju najbolje operativce da KRENU NA KIMA
Foto: AP

Haos u najavi

CIA STVORILA POSEBNU JEDINICU ZA SEVERNU KOREJU: Skupljaju najbolje operativce da KRENU NA KIMA

Planeta -

CIA je stvorila jedinicu za nadzor nuklearnog i balističkog raketnog programa Pjongjanga zbog opravdanog straha da je šesti nuklearni test Severne Koreje neminovan, a nakon severnokorejskih tvrdnji da je agencija planirala atentat na Kim Džong-un.

"Centralna obaveštajna agencija (CIA) je osnovala Centar za misije u Severnoj Koreji da bi koristila pune resurse, sposobnosti, i ovlašćenja Agencije u rešavanju opasnosti od nuklearnih balističkih raketa Severne Koreje", saopštila je agencija.

"Novi centar se oslanja na iskusne službenike iz cele agencije i integriše ih u jedan entitet kako bi svoju stručnost i kreativnost iskoristili u slučaju napada Severne Koreje", piše u saopštenju.

Agencija nije uspela da precizira gde će se nalaziti centar, ali saopštenju je navedeno da je "iskusni CIA oficir" izabran da bude šef centra i pomoćnik direktora nadležan za Severnu Koreju.

"Stvaranje centra nam omogućava da integrišemo direktne napore CIA u borbi protiv ozbiljnih pretnji za SAD i njenih saveznika a koje dolaze iz Severne Koreje", rekao je direktor CIA Majk Pompeo.

Saopštenje CIA dolazi ubrzo nakon što je ambasador Severne Koreje u Velikoj Britaniji Čoe Il potvrdio je da će Pjongjang izvršiti svoju šestu nuklearnu probu kada god hoće, bez obzira na potencijalnu opasnost od preventivnih udara Vašingtona.

(RT)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Sila 11 THAAD - novo oružje američke mobilne protivraketne odbrane

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track