CIA VAS ŠPIJUNIRA PREKO TELEFONA, TELEVIZORA, KOMPJUTERA: Vikiliks objavio najveće otkriće IKADA!
Foto: Printscreen YT

Objavljena strogo poverljiva dokumenta

CIA VAS ŠPIJUNIRA PREKO TELEFONA, TELEVIZORA, KOMPJUTERA: Vikiliks objavio najveće otkriće IKADA!

Planeta -

Organizacija Vikiliks je saopštila da je počela sa objavljivanjem delova svog “najvećeg otkrića ikada“ sa ogromnom količinom dokumenata koje je CIA označila kao strogo poverljiva.

U saopštenju se navodi da se otkrivaju detalji o tome kako je CIA stvorila i sprovodila globalni hakerski program.

Takođe, navodi se da je agencija zloupotrebljavala brojne popularne proizvode najvećih kompanija kao što su ajfon kompanije Epl, telefoni i uređaji sa operativnim sistemom android kompanije Gugl, Majkrosoftov operativni sistem Vindous i Samsungovi TV uređaji i pretvarala ih u "svoje oruđe“ i "prikrivene prislušne uređaje“.

Vikiliks tvrdi da je do tih informacija došao iz mreže koju koristi Centar za sajber obaveštajnu službu CIA u Virdžiniji.

Izvor je, kako se navodi u saopštenju Vikiliksa, naveo da je svrha otkrivanja ovakvih podataka iniciranje javne debate o bezbednosti, kreiranju, upotrebi i demokratskoj kontroli sajberoružja.

Dokumenti koji su objavljeni su nastali u periodu od 2013. do 2016. godine. Oni su naslovljeni šifrom "Vault 7", a prvi deo dokumentacije koja je objavljena je "Year Zero" i ona sama sadrži više od 8.000 dokumenata.

"Year Zero" otkriva na koji način CIA špijunira ljude širom sveta pomoću uređaja koje svakodnevno upotrebljavaju.Jedan od primera je taj da su CIA i britanska obaveštajna služba MI5 zajedno napravile malver koji inficira "Samsungove televizore" i pretvara ih u prisluškivač.

Dalje se navodi kako je CIA sakupila veliku količinu podataka o slabostima raznih softvera koje prave giganti kao što su Epl, Majkrosoft, Gugl i drugi, ali te kompanije obavestila o njima da ih popravi već ih je sama eksploatisala zarad špijunaže.

Potvrđeno je i da je CIA našla način da zaobiđe enkripcijske kodove na aplikacijama kao što su WatsApp i Telegram.

U jednom od objavljenih dokumenata je navedeno i da je američki konzulat u Frankfurtu skrivena hakerska baza koju koristi CIA.

Kako je saopšteno iz organizacije, broj dokumenata znatno premašuje onaj koji je o Nacionalnoj službi bezbednosti (NSA) objavio njen bivši radnik Edvard Snouden.

Vikiliks navodi da je od 2001. godine CIA "dobila političku i budžetnu nadmoć" u odnosu na NSA. Uzbunjivači iz organizacije kažu da CIA ima svoju flotu hakera i da je na neki način stvorila sopstvenu NSA.

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž živi u Ambasadi Ekvadora u Londonu više od četiri godine, jer strahuje da će biti izručen u SAD, gde je optužen zbog objavljivanja poverljivih depeša američke diplomatije.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

VESTI KURIR TV 07.03.2017

(Sputnjik)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track