CRVENO UPOZORENJE U PEKINGU: Rekordna zagađenost, građani jedva dišu
Foto: Reuters

Smog obavio zemlju

CRVENO UPOZORENJE U PEKINGU: Rekordna zagađenost, građani jedva dišu

Planeta -

Kineske vlasti izdale su najviše moguće upozorenje na zagađenost vazduha, zbog čega su vlasti u Pekingu danas naložile da 1.200 fabrika u blizini kineske prestonice obustave ili smanje proizvodnju.

Kineska služba za zaštitu životne sredine u petak je izdala petodnevno upozorenje zbog šokantnog smoga koji se širi po severnom delu zemlje i naložila zatvaranje fabrika, dok je stanovnicima preporučila da ne izlaze napolje, i smanjila obim saobraćaja i građevinskih radova, prenosi danas Rojters.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Crveno upozorenje izdato je kada su objavljene prognoze da će indeks kvaliteta vazduha (AQI), koji meri zagađenost vazduha, porasti na vrednosti iznad 200 tokom više od četiri uzastopna dana, da će preći nivo od 300 tokom više od dva dana i nadmašiti vrednost od 500 tokom najmanje 24 sata.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Pekinški centar za nadzor prirodne sredine objavio je da danas zagađenost vazduha iznosi 297 dok smog počinje da obavija grad, a ranije očitavanje je pokazalo nivo zagađenosti od oko 120. Nivoi zagađenosti od 301 do 500 smatraju se opasnim po zdravlje, navodi britanska agencija.

Saobraćaj u Pekingu je danas smanjenog obima jer su stanovnici poslušali upozorenje da ograniče upotrebu automobila, pa su mnogi među 22 miliona stanovnika kineske prestonice ostali kod kuće.

Nacionalna služba za prirodnu sredinu poslala je desetine inspekcijskih timova da provere da li se naloženih mera pridržava i ukupno 700 fabrika i kompanija, među kojima je i velika rafinerija nafte državnog naftnog giganta "Sinopek".

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Više od 40 kineskih gradova izdalo je upozorenja na zagađenost vazduha, od kojih je 22 grada na snagu stavilo crvena upozorenja.

STARI GRAD, OBRENOVAC, DEO NIŠA I NS CRVENI: Ovo su mesta u Srbiji s najzagađenijim vazduhom

PARIZ UVEO BESPLATAN JAVNI PREVOZ: Ali, razlog je krajnje ZABRINJAVAJUĆI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track