DELE LETKE MIGRANTIMA: Švedska nije obećana zemlja!
Foto: AP

Umesto dobrodošlice

DELE LETKE MIGRANTIMA: Švedska nije obećana zemlja!

Planeta -
Radi smanjenja broja potencijalnih tražilaca azila u Švedskoj u izbegličkim kampovima na ostrvu Lezbosu počela je podela letaka sa porukom da Švedska više nije obećana zemlja.

Letke migrantima dele u ime stranke „Švedske demokrate“, švedskih žena i švedskog naroda. Na jednom od letaka je prikazana mračna slika: mnogobrojni dušeci sa rolnama toalet-papira, četkicom za zube i porukom "Dobro došli u Švedsku“.

Na drugoj strani letka piše da je zbog nekontrolisanog izbegličkog talasa Švedska postala „divlja i nesigurna zemlja“ i da više ne liči na obećanu zemlju kao što je to ranije bio slučaj.

Autori letaka napominju da je Švedska "drugoplasirana“ u svetu kada je reč o broju silovanja, a u zemlji navodno nema posla i stanova za migrante.

Kažu i da njihova zemlja nikad neće prihvatiti prinudne brakove i poligamiju. Osim toga, na lecima piše da će u Švedskoj biti zabranjeno nošenje hidžaba i feredža, što je, prema pisanju provladinih švedskih medija — laž.Informacije o zabrani hidžaba i feredža zaista nisu istinite. Ali ne i sve ostalo.Naime, prošle nedelje Švedska je zvanično objavila da nije više u stanju da gradi nove stanove za izbeglice i da im u najboljem slučaju može predložiti šatore. Takođe, švedske vlasti su izjavile da će im biti neophodna finansijska i druga pomoć trećih strana.

Osim toga, tokom poslednjih meseci, redovno se podmeću požari u već postojećim zgradama gde stanuju izbeglice, pa čak i u onim zgradama koje su tek u izgradnji.

Broj krivičnih dela, kao i silovanja u zemlji je za poslednjih godinu dana značajno porastao. U skladu sa svim tim podacima, pokretači ove akcije i računaju da će to obeshrabriti migrante da u velikom broju i dalje pristižu u ovu skandinavsku zemlju.

(Sputnjik)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track