DIMITRIJ RUPEL PRETI HRVATIMA: Slovenija da blokira ulazak Hrvatske u Šengen
Foto: Profimedia

Komšije u svađi

DIMITRIJ RUPEL PRETI HRVATIMA: Slovenija da blokira ulazak Hrvatske u Šengen

Planeta -
Dimitrij Rupel, bivši slovenački ministar spoljnih poslova smatra da Hrvatska želi incidente i dramu i da bi Slovenija trebala da blokira ulazak Hrvatske u Šengen

Hrvatski sabor danas je jednoglasno izglasao izlazak Hrvatske iz Arbitražnog sporazuma o rešenju graničnog pitanja sa Slovenijom. Evropska komisija, koja je pre glasanja u Saboru kazala kako u potpunosti podupire arbitražni postupak, saopštila je posle objave rezultata glasanja da će poštovati odluku Sabora, ali kako joj je žao zbog jednostrane odluke Hrvatske da napusti proces.

Dimitrij Rupel, bivši slovenački ministar spoljnih poslova, komentarisao je hrvatsku odluku ističući kako ga aktuelna situacija žalosti.

"Ja sam i pre skandala govorio kako me strah da se Hrvati neće držati odluke, baš kao što se dosad nisu držali nijednog dogovora koji su sklopili sa Slovenijom. Jedina opcija je bila da im blokiramo pristup Evropskoj uniji dok se neke stvari ne urede. Tako se slovenačka vlada ponašala od 2004. do 2008. godine. Kada je došla Pahorova vlada, prestali smo postavljali takve uslove te smo sklopili taj nezgrapni arbitražni sporazum. To što ga se Hrvati sada žele osloboditi je deo njihove politike. Hrvati ne žele sporazum sa Slovenijom, ne žele uređeno pitanje granica. Žele incidente i dramu", kazao je Rupel, ističući kako očekuje nove pregovore.

Rupel ističe kako Slovenija još nije iskoristila sva diplomatska oružja u procesu i napominje da uvek postoji i opcija da Slovenija blokira ulazak Hrvatske u Šengen.

"Mislim da je potrebno smeniti našeg ministra spoljne politike, a možda i vladu te formirati vladu nacionalnog jedinstva koja bi pripremila scenario za rešenje situacije. To bi najbrže funkcionisalo s pregovorima u kojima bi pozicija bila čvrsta - sve dok ne budemo postigli dogovor, nećete ući u Šengen", ističe Rupel, koji, za razliku od aktualnog šefa diplomatije, ne smatra kako je imenovanje Ronija Abrahama za slovenačkog arbitra diplomatska pobjeda Slovenije.

"Velika je sramota da Slovenac nije imenovan za arbitra. Šta stranac zna o ovim pitanjima? Svaka država je dobila šansu da pošalje svog čoveka, a izbor stranca ide na ruku hrvatskom stavu da je sud pristrasan", kaže Rupel.

Slovenački premijer Miro Cerar nastavlja ustrajava da arbitražni postupak treba nastaviti. Istovremeno, Cerar je u današnjoj izjavi pozvao na tolerantnost i suzdržanost, kako se ne bi uznemiravala javnost u dvema državama.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja