DONJECK I LUGANSK: Porošenko prekršio mirovni sporazum, sad neka ga zaboravi!
Foto: Reuters

Optužbe

DONJECK I LUGANSK: Porošenko prekršio mirovni sporazum, sad neka ga zaboravi!

Planeta -
Petar Porošenko je, s druge strane, optužio proruske snage za kršenje sporazuma iz Minska jer su u nedelju održali predsedničke i parlamentarne izbore, zbog čega im je ukinuo specijalni status

DONJECK - Lideri samoproglašenjih narodnih republika Donjecka i Luganska optužili su danas ukrajinskog predsednika Petra Porošenka za kršenje mirovnog sporazuma, jer je odlučio da suspenduje zakon koji daje specijalni status njihovim oblastima i poručili da se ubuduće neće pridržavati sporazuma iz Minska.

Porošenkova odluka ugrozila je protokol donet 5. septembra u Minsku, prema kojem je stupio na snagu prekid vatre na istoku Ukrajine, smatraju proruski lideri, javlja Rojters.

Porošenko je, s druge strane, optužio proruske snage za kršenje sporazuma iz Minska jer su u nedelju održani predsednički i parlamentarni izbori na istoku Ukrajine, posle čega je on predložio ukidanje zakona o "specijalnom statusu" istočnih regiona.

"Odluka Kijeva o ukidanju specijalnog statusa Donbasa dovodi do ozbiljnog ugrožavanja mirovnog procesa iz Minska", naveli su u zajedničkom saopštenju proruski lideri."Donjecka Narodna Republika i Luganska Narodna Republika ne mogu da deluju na osnovama dokumenta iz kojeg je Porošenko uklonio najznačajniju tačku", saopštili su proruski lideri.

Oni su rekli da su spremni da ponovo pregovaraju o sporazumu iz Minska, s namerom da se okonča konflikt u kom je više od 4.000 ljudi ubijeno na istoku Ukrajine od sredine aprila.

Porošenko je rekao da će predložiti novi zakon koji bi obezbedio "specijalnu ekonomsku zonu" za region Donbas i novi datum održavanja lokalnih izbora, a koji su bili prvobitno planirani početkom decembra.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track