DOPUSTILI MUČENJA: CIA Rumuniji davala milione za otvaranje tajnih zatvora
Foto: AP

Tvrdi advokat Sing

DOPUSTILI MUČENJA: CIA Rumuniji davala milione za otvaranje tajnih zatvora

Planeta -

Na Evropskom sudu za ljudska prava čule su se optužbe da je Rumunija dozvolila agenciji CIA mučenja osumničenih za terorizam u sklopu tajnog programa za vreme vladavine predsednika Džordža Buša.

Advokat Amrit Sing rekla je sudu u uvodnom govoru da su CIA-ini zatvorenici bili u Rumuniji od 2003. do 2005. godine 'uz prećutnu saglasnost i povlađivanje' američkih vlasti, što su oni naravno, opovrgli.

Predstavnica rumunske vlade Katrinel Brumar na to je uzvratila 'da treba mnogo više od nagoveštaja i nagađanja' da bi se dokazala odgovornost države i dodala kako je istraga u toku.

Sud je saopštio kako će presudu o tome je li Rumunija svesno dopustila CIA-i tajne zatvore gde su se događala mučenja i je li propustila da spreči mučenje klijenta doneti u idućih nekoliko meseci.

Navodna prisutnost CIA tajnih zatvora i dalje je osetljiva tema u Rumuniji, velikoj američkoj saveznici koja je u to vreme tražila podršku Vašingtona da se pridruži NATO-u, što se i dogodilo 2004. godine.Sing je kazala kako je njn klijent, Saudijac Abd al-Rahim Al Naširi, bio okovan i izložen fizičkom i seksualnom zlostavljanju u CIA-inom zatvoru u Bukureštu. On se trenutno nalazi u američkom pritvoru u zalivu Gvantanamo.

Izveštaj Odbora za obaveštajna pitanja pri američkom Senatu o mučenjima dovršeno je 2014. godine. U njemu su opisana mučenja zatvorenika i kako je sprečen državni nadzor. U izveštaju se međutim, izričito ne spominje Rumunija.Amnesti Internešenel je ročište na sudu za ljudske prava nazvao 'prekretnicom u odgovornosti'.

(Washington post)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track