DRAMA NA ULICAMA TURSKE: Ovo je šest video snimaka koji opisuju propali puč
Foto: AP

Internet svedok istorije

DRAMA NA ULICAMA TURSKE: Ovo je šest video snimaka koji opisuju propali puč

Planeta -

Drama koja je u petak uveče započela u Turskoj, kada je deo vojske pokušao da izvrši državni propraćena je brojnim video snimcima koji su postali viralni na internetu.

Početak puča je turskog predsednika Redžepa Tajipa Erodogana zatekao na odmoru u letovalištu Marmaris., dok su u Ankari i Istanbulu na ulice izašli tenkovi, a nebo nadletali vojni avioni i helikopteri.

Video snimak sa jednog od mostova pokazuje kako su pobunjeni vojnici pucali na civile pošto je Erdogan pozvao Turke da izađu na ulice i stanu u odbranu izabrane vlade.

http://www.youtube.com/watch?v=NJBCVTyqAGo
Naročito šokantan snimak, čija autentičnost još nije potvrđena, navodno pokazuje helikoptere kako pucaju na civile.

Jedan video pokazuje predaju pobunjenih vojnika na jednom od mostova na Bosforu.

http://www.youtube.com/watch?v=6hg8TFo76zU

Turska prestonica Ankara, je bila poprište velike drame, a ovaj video prikazuje unuštrašnjost zgrade parlamenta koju potresaju eksplozije. Poslanici su se skrivali u skloništima unutar zgrade, koja je bila napadnuta tenkovima. Jedan opozicioni poslanik je rekao Rojtersu da je parlament gađan tri puta i da ima ranjenih.

Video koji je takođe postavljen na internet prikazuje turski avion kako bombarduje mesto u blizini Erdoganove predsedničke palate u Istanbulu na kome su se okupili civili.

Konačno, i sami mediji su postali deo drame državnog udara. Pobunjeni vojnici su bili zauzeli zgradu državne radio-televizije TRT, kao i stanicu CNN Turk, a zatim je usledila dramatična borba između pobunjenička sa civilima i pripadnicima turske policije koji su ušli u zgradu da bi je ponovo zauzeli.

(Haaretz -EPK)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track