(VIDEO) DRAMATIČNA KIMOVA PRETNJA Naša A-bomba jača od one iz Hirošime, sad opremamo rakete!
Foto: Printscreen Wall Street Journal I Rojters

Zabeležen potres od 5,3 Rihtera

(VIDEO) DRAMATIČNA KIMOVA PRETNJA Naša A-bomba jača od one iz Hirošime, sad opremamo rakete!

Planeta -

Severna Koreja je izvela danas peto i najsnažnije testiranje nuklearnog oružja, koje je izazvalo eksploziju snažniju od one bombe bačene na Hirošimu, a mogućnost te bojeve glave je i da se montira na balističke rakete.

"Naši nuklearani eksperti testirali su najrazvijeniju nuklearnu bojevu glavu na severnom terenu za testiranje", rečeno je na državnoj televiziji.

"Standardizacija nuklearnih bojevih glava omogućiće DNRK da koliko joj je volja proizvodi manjih, lakših i operativnijih nuklearnig glava veće udarne moći", navodi se u izjavi iz Pjongjanga, koja je postavljena a sajtu Korejske centralne novinske agencije (KCNA).

10:25 - "Očigledno je da su Južna Koreja u Japan najzabrinutiji u ovom trenutku, jer se nalaze u njihovom komšiluku, ali i Kina, Rusija i SAD dele podjednaku zabrinutost. Siguran sam da će se predsednik Obama obratiti danas u toku dana i sigurno ćemo razgovarati o ovome u Ujedinjenim nacijama, rekao je državni sekretar SAD Džon Keri nakon današnjeg sastanka sa Sergejom Lavrovim u Ženevi.

10:22

Pripadnik južnokorejske parlamentarnog obaveštajnog odbora Kim Bjung Ki citirao je špijunsku agenciju da "testiranje nuklearnog oružja treba da projektuje sliku snage lidera Kim Džong Una na godišnjicu od osnivanja Severne Koreje kao Republike 1948. godine", kao i "inat međunarodnim sankcijama", prenosi Rojters.

10:17 - Moskva je danas izrazila ozbiljnu zabrinutost zbog nuklearne probe Severne Koreje, a rezolucija Saveta bezbednosti UN, koja se tiče ove zemlje, mora biti strogo ispoštovana, prenele su ruske novinske agencije izjavu šefa diplomatije Sergeja Lavrova. Lavrov je tim rečima osudio nuklearnu probu koju je rano jutros izvela Severna Koreja, jačine 20 do 30 kilotana, a koja je uzrokovala seizmološke potrese jačini 5,4 stepena Rihterove skale. To je čini eksplozijom mnogo jačom od one koje su izazvale bombe bačene na Hirošimu i Ngasaki, a koje su bile jačine 13 do 18 kilotona, navode stručnjaci.

09.15 - Akcije nan azijskim berzama naglo su pale posle severnokorejske nuklearne probe. Seul očekuje da će nuklearne probe Severne Koreje imati ograničen negativan uticaj na ekonomiju, rekao je zamenik ministra finansija Čoi Sang-mok na vanrednom sastanku sa predstavnicima centralne banke i vlade u Seulu.

09:11 - Brojni avionski letovi preko teritorije Severne Koreje preusmereni su posle nuklearne probe koju je ta zemlja izvela.

/photo/1

09:05 - Ako se potvrdi da je Severna Koreja izvela petu nuklearnu probu, o je izuzetno zabrinjavajuća vest, izjavio je danas šef Međunarodne agencije za atmosku energiju (IAEA) Jukija Amano.

"To je jasno kršenje nekoliko rezolucija Saveta bezbednosti UN i zanemarivanje zahteva međunarodne zajednice", rekao je Amano. "To je izuzetno zabrinjavajući čin za žaljenje", naveo je on u saopštenju, prenela je agencija AFP.

08:45 - Američki predsednik Barak Obama izjavio je da će provokativne akcije Severne Koreje bilo koje vrste imati "ozbiljne posledice". Pres-sekretar Bele kuće Džoš Ernest rekao je da je Obama istakao posvećenost SAD u osiguravanju bezbednosti svojih saveznika u Aziji i širom sveta.

08:39 - "Francuska snažno osuduje novu nuklearnu probu koju je sprovela Severne Koreje i poziva Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija da preuzme mere zbog povrede Rezolucije UN", navodi se u saopštenju francuskog predsedništva.

08:35 - Južnokorejski predsednica Park Geun-hje izjavila je da je Severna Koreja izvršenjem nuklerane probe jasno prekršila Rezoluciju Saveta bezbednosti UN i direktno izazvala međunarodnu zajednicu.

"U svojoj petoj - najsnažnijoj nukleranoj probi lider ove zemlje Kim Džong Un je postao 'bezobzirni manijak', koji potpuno ignoriše svetske apele da odustane od od razvoja nuklearnog oružja", prenela je kancelarija predsednice Park.

08:30 - Kinesko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da se odlučno protivi nuklearnoj probi koja je izvela Severna Koreja i pozvalo Pjongjang da ne preduzima akcije koje bi pogoršale situaciju. U kratkom saopštenju kineskog ministarstva se navodi da se Peking i dalje drži cilja denuklearizacije Korejskog poluostrva i održavanja pregovora o rešavanju tog pitanja, preneo je Rojters.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

08:27 - Predsednik SAD Barak Obama obećao je danas u telefonskom razgovoru sa južnokorejskom predsednicom Park Geun-hje da će preduzeti sve neophodne mere zajedničke odbrane od Severne Koreje, uključujući i obezbeđivanje nukleranog kišobrana za zaštitu Seula. Hje je rekla da su se njih dvoje složili da koriste sva raspoloživa stredstva za pojačanje pritiska na Severnu Koreju kako bi odustala od svog nuklearnog programa, uključujući i usvajanje nove rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjnih nacija, prenosi Rojters.

08:25 - Svi treba da pokažu uzdržanost i da izazivanje haosa, ili rata na Korejskom poluostrvu nije ni u čijem interesu, ističe kineska novinska agencija Sinhua u prvom reagovanju na to što je Severna Koreja izvela petu i dosad najveću nuklearnu probu. Nuklearna prba Pjongjanga "nije mudra", ali i odluka Južne Koreje da rasporedi američki antiraketni sistem takođe ozbiljno narušava stratešku ravnotežu regiona, ocenjuje Sinhua.

Tomomi Inada: Ovo je smrtna pretnja Japanu (Foto: Reuters)
Tomomi Inada: Ovo je smrtna pretnja Japanu (Foto: Reuters)

08:14 - Severna Koreja izvela je danas testiranje nuklearnog oružja u kombinaciji sa napretkom Pjongjanga u razvoju mobilne balističke raketne tehnologije, što prestavlja smrtnu pretnju Japanu, izjavila je japanska ministarka odbrane Tomomi Inada.

"Ne možemo da poričemo mogućnost da je Severna Koreja smanjila dimenzije do mera prihvatljivih za prizvodnju nuklearne bojeve glave", rekla je Inada. Japan je takođe najavio da će Tokio razmotriti uvođenje dodatnih jednostranih sankicija protiv Severne Koreje zbog ove probe. Japan je poslao vojne avione da provere moguću radijaciju posle probe.

08:10 - Pjongjang je saopštio i da tokom probe nije bilo curenja nuklearnog materijala, pa samim tim ni negativnog uticaja na prirodu. Prema snazi potresa, pretpostavlja se da je nuklerna naprava težine 20 do 30 kilotona , navode analitičari, čime je ovo najsnažiniji nuklerani udar. Severna Koreja je do sada sprovela najsnažnije testiranje oružja koje je bilo težine šest kilotona.

07:40 - "Naša partija čestita našim nuklearnim naučnicima na uspešnom testiranju nuklearne bojeve glave", prenela je državna televizija, prenosi AFP.

Televizija ističe da je sada Severna Koreja u stanju da postavlja nuklearne bojeve glave na balističke rakete.

Takođe tvrdi da nije bilo curenja radioaktivnog materijala niti štete po okolinu.

Ulice Pjongjanga neposredno nakon nuklaerne probe, Foto: Printscreen/YouTube
Ulice Pjongjanga neposredno nakon nuklaerne probe, Foto: Printscreen/YouTube

07:05 - Kako navodi Rojters, nuklearani test je izazvao seizmatički potres na korejskom poluostrvu jačine 5,3 stepeni Rihterove skale.

Prema snazi potresa, pretpostavlja se da je nuklerna naprava težine 20 do 30 kilotona, navode analitičari, čime je ovo najsnažniji nuklearani udar.

Potvrđeno je da je Severna Koreja do sada sprovela najsnažnije testiranje oružja koje je bilo težine šest kilotona.

06:40 - Južna Koreja: Sazvana sednica veća za nacionalnu bezbednost

Južnokorejski zvaničnik rekao je da se veruje da je reč o nuklearnom testu i dodao da je sazvana sednica južnokorejskog Veća nacionalne bezbednosti, objavila je agencija Jonhap.

06:30 - U Severnoj Koreji u petak rano ujutru zabeležen je zemljotres jačine čak 5,3 Rihtera. Strane agencije vest su prenele pod sumnjom da je reč o najnovijoj nuklearnoj probi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja