DRAMATIČNO: Prelaz Horgoš 2 zatvoren, migranti pristižu na granicu
Foto: Reuters

Stupile na snagu pooštrene mere Mađarske

DRAMATIČNO: Prelaz Horgoš 2 zatvoren, migranti pristižu na granicu

Planeta -
Izbeglice peške pristižu na granicu sa Mađarskom, a među njima ima najviše porodica sa malom decom

HORGOŠ - Sat vremena po stupanju na snagu novih pooštrenih mera za ulazak izbeglica u Mađarsku granični prelaz "Horgoš 2" je zatvoren, a broj izbeglica sa srpske strane se postepeno povećava.

Oko ponoći taj prelaz je bio otvoren i tada je propuštena veća grupa izbeglica, a pola sata posle ponoći policijski službenici su ponovo zatvorili prelaz.

Izbeglice noćas peške pristižu na granicu sa Mađarskom, a među njima ima najviše porodica sa malom decom. Mađarska policija je sinoć upozorila izbeglice da se na svakih 35 metara duž granice nalazi po jedan policajac ili vojnik i da ne pokušavaju na taj način da pređu na teritoriju Mađarske.

Na zvaničnom graničnom prelazu "Horgoš 2" policija je ranije sinoć u organizovanim grupama propustila veliki broj migranata, pa je taj prelaz u pojedinim trenucima bio skoro prazan.

Mađarska policija zatvorila je juče popodne pružni prelaz Horgoš-Segedin, kod mesta Reske, na srpsko-mađarskoj granici, koji su izbeglice sa Bliskog istoka najčešće koristile za prelazak u tu zemlju. Na pružni prolaz, širine oko 40 metara, je postavljena bodljikava žica.

U Mađarskoj je od ponoći stupio na snagu paket amandmana kojima se poostravaju zakoni o zaštiti granice i migraciji, usvojen u parlamentu 4. septembra. Novine koje nove mere podrazumevaju su i učešće vojske u kontroli granice, krivično gonjenje onih koji su je ilegalno prešli, kao i ubrzani procesi razmatranja zahteva za azil.

Prema paketu amandmana, prelazak i oštećenje pogranične ograde smatraće se krivičnim delom, a ilegalan prelazak granice će nositi maksimalnu kaznu od tri godine zatvora. Izbeglice će ubuduće moći da podnesu zahteve za azil na samim graničnim prelazima, a proces razmatranja tih zahteva će biti ubrzan.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track