DŽIHADISTI IS OBJAVILI VODIČ ZA ŽENE: Devojčice od devet godina mogu da se udaju!
Foto: Reuters

Dokument "Žene u Islamskoj državi"

DŽIHADISTI IS OBJAVILI VODIČ ZA ŽENE: Devojčice od devet godina mogu da se udaju!

Planeta -
U tekstu vodiča navodi se da kozmetičke salone i radnje sa modernom odećom ne treba tolerisati, budući da su oni instrumenti đavola

DAMASK - Pripadnice ženske brigade Islamske države u Siriji su izdale vodič o ulozi žena u džihadističkom društvu, prema kojem devojčice stare samo devet godina već mogu da se udaju, dok se kozmetički saloni nazivaju "đavoljom rabotom".

U dokumentu pod naslovom "Žene u Islamskoj državi" se od žena zahteva da žive u potpunosti "sedelačkim načinom života" i navodi da bi njihova uloga u životu trebalo da budu "sakrivene pod velom" i na usluzi muškarcima, koji su opisani kao njihovi gospodari, objavio je "Dejli mejl".

Vodič poziva "čiste" žene da se udaju do 16. godine, "dok su još mlade i aktivne", ali ističe da devojčice već od devete godine života mogu "legitimno" da se udaju za odrasle muškarce.

U tekstu vodiča se dalje navodi da kozmetičke salone i radnje sa modernom odećom ne treba tolerisati, budući da su oni instrumenti đavola, koji imaju za cilj da navedu žene da troše mnogo novca kako bi promenile nešto što je stvorio Bog.

To je prvi dokument te vrste kojeg je objavila ženska brigada Islamske države, Al Kansa, a iako se u njemu tvrdi da ga nije napisalo niti odobrilo vođstvo IS-a, vodič pruža uznemirujući uvid u to kako žive žene na teritoriji pod kontrolom džihadista.

Brigada Al Kansa je prvobitno prošlog meseca objavila vodič samo na arapskom, ali on nije imao uticaja na džihadiste IS sa Zapada, koji ne govore arapski.

Kako bi pristup tim važnim informacijama imali i stručnjaci za terorizam koji ne znaju arapski, vodič za žene džihadista je sada u celosti na engleski prevela grupa stručnjaka okupljenih u organizaciji "Kvilijam".

Potpuno suprotno onome kako džihadisti na društvenim mrežama predstavljaju ulogu žena u njihovom društvu, u vodiču stoji da je primarna dužnost devojaka i žena sa Zapada koje se priključe IS da se udaju za džihadistu, a zatim da do kraja života čiste, kuvaju i podižu decu.

To ukazuje da mlade žene sa Zapada, koje se na društvenim mrežama hvale kako u IS žive uzbudljivim i ispunjenim životom, lažu, moguće pod pritiskom vođa grupe, koji žele da što više žena dođe u Siriju i uda se za njihove borce.

Najveći deo vodiča se odnosi na ulogu žene, kritikuje se feminizam, ističući da je on u suprotnosti sa božjim planom, i insistira se na tome da su se uloge muškaraca i žena pomešale s obzirom na to da se žene više ne potčinjavaju u potpunosti svom mužu-gospodaru.

Kako tvrdi autor manifesta, to je uglavnom krivica muškaraca, koji su dopustili da se njihovo "Bogom dano pravo" na dominaciju nad ženama umanji, čime su "udaljili žene od njihove istinske uloge i učinili ih zbunjenima i previše samopouzdanima".

"Budući da muškarci služe ženama kao i sebi samima, oni se više ne razlikuju od žena. Da su muškarci muškarci i žene bi bile žene", ističe autor vodiča.

Ova tvrdnja implicira da su muškarci koji se bore na strani IS "pravi muškarci, a da su oni koji žive na Zapadu postali slabi i pokorni. Brigada Al Kansa smatra da to ljuti Boga, koji je žene napravio "od Adama i za Adama".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track